Depresszióssá tesz az édesítőszer

Kutatásokkal bizonyították, hogy az édesítőszerek szorongásos megbetegedésekért lehetnek felelősek.

2022. december 19., 15:50

Szerző:

A gyakran cukor helyett is használt édesítőkről számos dolog kiderült már: hatással lehetnek a bélrendszerben élő mikrobafajokra, és egy kutatás arra is rávilágított, hogy növelhetik a rák kialakulásának kockázatát – írja a Hvg

Az édesítőszer is felelős lehet a szorongásért

Egy új, a PNAS folyóiratban publikált tanulmány most azt vette górcső alá, hogy az aszpartám nevű mesterséges édesítőszer fogyasztásának milyen hatása lehet. Az eredmények szerint érdemes lehet további vizsgálatokat végezni, ugyanis a szorongás erősödésére utaló jeleket azonosítottak.

Az USA Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala (FDA) 1981-ben hagyta jóvá az aszpartámot, amit azóta széles körben használnak különféle alacsony kalóriatartalmú ételekben, italokban szerte a világon, gyerekek és felnőttek által egyaránt szívesen fogyasztott termékekben is.

Amikor korlátlan hozzáférést adtak az egereknek olyan vízhez, ami az FDA által az embereknek maximum javasolt napi aszpartám-mennyiség 15 százalékának megfelelő adagot tartalmazott, azt figyelték meg a kutatók, hogy az egerek a különböző hangulati teszteken szorongóbb viselkedést mutattak.

Sőt, ezek a hatások még az egerek utódjainál is megfigyelhetőek voltak, akár két generáción keresztül is.

A szorongást az egerek több generációjánál is különböző labirintus-tesztekkel mérték a kutatók. Emellett RNA-szekvenálást is elvégeztek az egerek idegrendszerének kulcsfontosságú részein. A kutatók lényeges elváltozásokat találtak az amygdalában is, ami az agy azon része, mely a szorongásszabályozáshoz kapcsolható.

Ismert, hogy az aszpartám fogyasztáskor aszparaginsavra, fenilalaninra és metanolra bomlik: mindhárom hatással lehet a központi idegrendszerre.

Amikor az egereknek diazepámot adtak – egy embereknél gyakran alkalmazott szorongáscsökkentőt –, a szorongásos viselkedés minden generáció esetében megszűnt – foglalta össze a főbb megállapításokat a Science Alert.

A kutatók szerint az eredmények arra is rávilágítanak, hogy nemcsak azok lehetnek veszélyben, akik fogyasztják a mesterséges édesítőket, hanem a gyerekeik és akár az unokáik is.

(Kiemelt képünk illusztráció via Pixabay)

A múlt heti lenyűgöző légköri fényjáték csak a bemelegítés volt, a csillagászok és a naptevékenységgel, űridőjárással foglalkozó szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy hamarosan még ennél is látványosabb éjszakákra lehet számítani. A sarki fény újra beszínezi az égboltot.