Depresszióssá tesz az édesítőszer
Kutatásokkal bizonyították, hogy az édesítőszerek szorongásos megbetegedésekért lehetnek felelősek.
A gyakran cukor helyett is használt édesítőkről számos dolog kiderült már: hatással lehetnek a bélrendszerben élő mikrobafajokra, és egy kutatás arra is rávilágított, hogy növelhetik a rák kialakulásának kockázatát – írja a Hvg.
Az édesítőszer is felelős lehet a szorongásért
Egy új, a PNAS folyóiratban publikált tanulmány most azt vette górcső alá, hogy az aszpartám nevű mesterséges édesítőszer fogyasztásának milyen hatása lehet. Az eredmények szerint érdemes lehet további vizsgálatokat végezni, ugyanis a szorongás erősödésére utaló jeleket azonosítottak.
Az USA Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala (FDA) 1981-ben hagyta jóvá az aszpartámot, amit azóta széles körben használnak különféle alacsony kalóriatartalmú ételekben, italokban szerte a világon, gyerekek és felnőttek által egyaránt szívesen fogyasztott termékekben is.
Amikor korlátlan hozzáférést adtak az egereknek olyan vízhez, ami az FDA által az embereknek maximum javasolt napi aszpartám-mennyiség 15 százalékának megfelelő adagot tartalmazott, azt figyelték meg a kutatók, hogy az egerek a különböző hangulati teszteken szorongóbb viselkedést mutattak.
Sőt, ezek a hatások még az egerek utódjainál is megfigyelhetőek voltak, akár két generáción keresztül is.
A szorongást az egerek több generációjánál is különböző labirintus-tesztekkel mérték a kutatók. Emellett RNA-szekvenálást is elvégeztek az egerek idegrendszerének kulcsfontosságú részein. A kutatók lényeges elváltozásokat találtak az amygdalában is, ami az agy azon része, mely a szorongásszabályozáshoz kapcsolható.
Ismert, hogy az aszpartám fogyasztáskor aszparaginsavra, fenilalaninra és metanolra bomlik: mindhárom hatással lehet a központi idegrendszerre.
Amikor az egereknek diazepámot adtak – egy embereknél gyakran alkalmazott szorongáscsökkentőt –, a szorongásos viselkedés minden generáció esetében megszűnt – foglalta össze a főbb megállapításokat a Science Alert.
A kutatók szerint az eredmények arra is rávilágítanak, hogy nemcsak azok lehetnek veszélyben, akik fogyasztják a mesterséges édesítőket, hanem a gyerekeik és akár az unokáik is.
(Kiemelt képünk illusztráció via Pixabay)