Újabb fenyegető tények derültek ki az aszpartámról

A Florida Állami Egyetem (FSU) kutatása szerint az aszpartám fogyasztása összefüggésbe hozható a memóriazavar és a tanulási nehézségek kialakulásával.

2023. szeptember 27., 12:51

Szerző:

A kutatások során az aszpartámot fogyasztó hím egereknek olyan utódai születtek, amelyek térbeli tanulási nehézségekkel küzdöttek, és memóriahiányban szenvedtek – számol be a kutatásról a Tényekre hivatkozva az Origo

Három csoportra osztották az egereket a kutatók, amelyeket 16 hétig figyeltek. Az első kontrollcsoport állatai az FDA által ajánlott napi maximum aszpartámbevitel 15 százalékát, azaz négy, nyolcunciás (2,3 deciliteres) üdítőitalnak megfelelő édesítőszer-mennyiséget, míg a második csoport a napi limit 7 százalékát kapta meg. Míg a harmadik csoport sima csapvizet kapott. 

Az egereket ezt követően a negyedik, nyolcadik és tizenkettedik héten egy kis labirintusba helyezték, mivel arra voltak kíváncsiak, hogy az édesítőszert fogyasztó egereknek gyengébb tanulási készségei vannak-e, mint a vizet fogyasztó társakénak.

A Scientific Reports folyóiratban megjelenő kutatás arra jutott, hogy az aszpartámot nem fogyasztó rágcsálók gyorsabban kijutottak, mivel jobban emlékeztek.

A kutatók azt is megállapították, hogy ezen készségek és képességek nem a megszokott módon öröklődhetnek, azaz

az aszpartámot fogyasztó hím egerek unokái nem, azonban azok gyerekei örökölték az édesítőszer fogyasztásának betudható hátrányokat.

Az aszpartámot korábban az Egészségügyi Világszervezethez (WHO) lehetséges rákkeltő anyagok besorolásába került, miután szakértői bizottságuk állásfoglalása szerint az édesítőszer rákkeltő lehet, de meghatározott mértékben biztonságos a fogyasztása.

A Tények cikke továbbá megjegyzi, a magyar Hell és Xixo cukormentes termékei nem tartalmaznak aszpartámot.  

 (Kiemeltképünk illusztráció. Fotó: GARO/PHANIE via AFP)