Újabb gyomros a kávéfogyasztóknak, ennyibe kerülhet a jövőben egy csésze eszpresszó
A kávé ára tovább emelkedik, kiderült, mennyit kell fizetni érte jelenleg Olaszországban.
Korábban már többször beszámolt arról a 168.hu is, hogy 2025-ben jelentősen emelkedhet a kávé ára. A klímaváltozás nem kedvez a termelőknek, így 2024-ben a hozam elmaradt az előző évektől. Drágulás ezért folyamatosan várható, Olaszországban egy csésze presszó ára már eléri a 1,21 eurót, és további emelkedés várható, írta meg az Economx az MTI nyomán.
Ismét drágulhat a kávé
A lap cikke szerint, az olaszok által kedvelt csésze eszpresszó kávé ára jelentősen emelkedett, miután a kávé ára majdnem ötven százalékkal lett magasabb, írta meg az Assoutenti fogyasztóvédő szervezet. Azonban nem csupán az eszpresszó ára emelkedett, mivel Róma kávézóiban az összes többi kávé is 10-20 centtel kerül többe, mint korábban. Az áremelkedés szintje régiónként eltérő, de átlagosan jelenleg 1,21 euróba kerül Olaszországban egy kávé.
Olaszországban jelenleg is a presszó az egyik legnépszerűbb kávétípus, és ennek az ára nem szokott emelkedni, ingadozni. A statisztikák szerint, éves szinten hatmilliárd csésze kávét fogyasztanak az olaszok a különféle vendéglátó egységekben. Mivel nagyon ritkán drágul, ezért nagy visszhangot vált ki egy esetleges emelkedés.
Azonban nemcsak a kávé ára emelkedett, hanem a vaj és a csokoládé is többe kerülnek. Ennek az oka, hogy a közép- és dél-amerikai, valamint az ázsiai ültetvények termelése csökkent. Emiatt azonban előfordulhat, hogy az olaszok takarékoskodni kényszerülnek majd, mivel az információk szerint akár az is előfordulhat, hogy eléri a 2 eurót a presszó ára tavaszra.
A rossz termeléssel indokolják
Korábban a 168.hu is megírta, 47 éve nem drágult ilyen mértékben a kávé, mint 2024-ben. Az arabica határidős jegyzése 60 százalékkal került feljebb, jelenleg fontonként 3,08 dollárt kell adni érte. Az információk szerint legutóbb 1977-ben volt ennyire drága a kávé.
A drágulás indokaként azt hozzák fel, hogy Brazíliában nagyon száraz volt az időjárás, ez pedig hosszabb távon okozott károkat a kávétermelésben. Az országban április óta kevés csapadék hullik, a havi átlagok elmaradnak a megszokottól. Ez azonban károsítja a kávéfákat, mivel az eső különösen fontos lenne a virágzási szakaszban. Éppen ezért, az előrejelzések szerint 2025-ben és 2026-ban is rosszabb termésre lehet számítani. A megfigyelések alapján, ez a nyár messze a legszárazabb Brazíliában, utoljára ilyen 1981-ben volt.
(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Shutterstock)