Íme a hozzávaló, amitől sokkal jobb ízű lesz a kávé – tej és cukor sem kell bele
A kávéba cukor és tej sem kellene.
A kávé a íze és koffeintartalma miatt is nagyon népszerű, sokak számára pedig nélkülözhetetlen a nap elindításához. A kávét azonban a szakértők szerint önmagában lenne a legjobb fogyasztani, legalábbis akkor, ha nem szeretnénk súlyos extra kalóriákat bevinni a szervezetünkbe.
A kávé előnyei
Egy csésze feketekávé ugyanis mindössze öt kalóriát tartalmaz, ráadásul tele van antioxidánsokkal és gyulladáscsökkentő összetevőkkel. Ha pedig mindez nem volna elegendő, akkor egyes kutatások szerint a kávé jó hatással lehet a szív egészségére, támogatja az agyat valamint csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. A kávé tejjel és cukorral való dúsítása viszont rengeteg plusz kalóriát jelent, a kávézókban vásárolható szirupos csodákról pedig már nem is beszélve.
Micsoda hack
Szerencsére azonban létezik egy egyszerű hack, aminek a segítségével ízesíthető a kávé, anélkül, hogy cukor vagy tej/tejszín kellene bele. A dietetikusok szerint elegendő ugyanis fahéjjal ízesíteni a kávét, így az mérsékli annak keserűségét. A fahéj természetesen utólag is hozzáadható, de a legjobb hatás érdekében jó ötlet lehet már a zacchoz keverni a lefőzés előtt. Elképesztő aromáján túl pedig a fahéjnak is számos egészségügyi előnye van. Erős gyulladáscsökkentő hatással bír, emellett szerepet játszhat a koleszterinszint csökkentésében, sőt a rákos megbetegedések és a neurodegenatív betegségek elkerülésében is szerepet játszhat. A fahéj továbbá segíthet enyhíteni az edzés okozta izomfájdalmakat is, az pedig már csak hab azon a bizonyos tortán, hogy jót tesz a vércukorszintnek is.
A kávé tárolásának fontossága
Ahogyan arról lapunk is beszámolt a kávé tárolásának módja nagyon fontos. A helytelen tárolás ugyanis az ízén és a minőségén is ronthat. A szakértők szerint a kávé frissességét négy fő szempont befolyásolja, ez pedig nem más, mint az oxigén, a hő, a fény és a nedvesség. Az ezeknek való kitettség ugyanis növelheti annak a kockázatát, hogy a kávé idő előtt megromlik, szóval ha tárolásról van szó, akkor fontos, hogy ezeket szem előtt tartsuk. További részletek ebben a cikkünkben.
(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Shutterstock)