Itt van minden, amit a kávé tárolásáról tudni kell: így maradhat sokáig friss és ízletes
A kávé tárolásának módja nagyon fontos.
Akár hiszi, akár nem, de a kávé ízén és minőségén sokat ronthat a helytelen tárolás. Lehet szó szemes vagy őrölt kávéról, minden esetben kulcsfontosságú tényező, a tárolás módja. Összeállításunkban most megmutatjuk, mikre érdemes figyelni, ha azt szeretnénk, hogy a kávé sokáig friss és finom maradjon.
Amire fontos figyelni
Szakértők szerint a kávé frissességét négy fő szempont befolyásolja, ez pedig nem más, mint az oxigén, a hő, a fény és a nedvesség. Az ezeknek való kitettség ugyanis növelheti annak a kockázatát, hogy a kávé idő előtt megromlik, szóval ha tárolásról van szó, akkor fontos, hogy ezeket szem előtt tartsuk.
A kávébab tárolása
Mivel manapság már sok kávégépet lehet darálós funkicóval vásárolni, többet átszoktak a szemes kávé fogyasztására. Annak érdekében, hogy a kávébabok a lehető leghosszabb ideig megőrizzék aromájukat mindenképpen légmentesen záródó edényben kell őket tartani. Amennyiben nem bontja fel azonnal a vásárolt szemes kávét, úgy az első használatig mindenképpen az eredeti csomagolásában tartsa, lehetőleg hűvös, sötét helyen. A felbontás után pedig átkerülhet a már említett légmentesen záródó edénybe, ami jobb ha nem átlátszó. Persze csábító lehet a kávébabot egy átlátszó élelmiszertárolóban elhelyezni, de sajnos a fénynek való kitettség gyorsabb romlást eredményezhet. Bontatlan csomagolásban amúgy a kávébab. 4-6 hónapig is eláll.
Az őrölt kávé tárolása
A szakértők javaslata szerint a kávézaccot is átlátszatlan, légmentesen záródó edényben kell tárolni, a legjobb helyen pedig a kamrában vagy egy hűvös szekrényben van. Érdemes olyan helyet választani neki, amit csak ritkán szokott nyitogatni, ugyanis a fény a darált kávéra is negatív hatást gyakorol. Az őrölt kávé egyébként sajnos gyorsabban oxidálódik, így elveszítheti aromás, jellegzetes ízét. Amennyiben a őrölt kávét bontatlan csomagolásban tartja, úgy a szavatossági ideje 3-5 hónap között alakul. A bontott darált kávét viszont a szakértők javaslata szerint két héten belül el kellene fogyasztani.
Honnan lehet tudni, hogy a kávé romlott?
Amennyiben elveszti aromás ízét és inkább kellemetlen, savanykás, már-már penészes ízű, a csészéből pedig dohos szag árad, akkor nagy eséllyel a kávé tönkrement. Ha ez megtörténik inkább ne igya meg, viszont ne is dobja ki feltétlenül, mert a kávézacc számtalan módon felhasználható, erről ebben a cikkünkben írtunk.
(Forrás: Better Homes&Gardens, Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Shutterstock)