Mutatjuk a trükköt: így lehet gyorsan megszabadulni a kávé okozta fejfájástól

A reggeli kávé kihagyása nem várt következményekkel járhat. 

2024. október 15., 14:23

Szerző:

Szinte biztosan ön is ját már úgy, hogy elmulasztotta elfogyasztani az első kávéját, nem sokkal később pedig lüktető fejfájásra lett figyelmes. Egyes esetekben ugyanis a koffein megvonása fájdalmas következményekkel járhat. 

A koffeines fejfájás tünetei 

A fejfájás a koffeinelvonás leggyakoribb tünetei közé tartozik, de nem kizárt, hogy kávé nélkül fáradtságot, kimerültséget, csökkent éberséget és koncentrációs nehézséget észlelhet. Beth Czerwony, a Cleveland Clinic regisztrált dietetikusa szerint a szervezet ilyenkor szó szerint elvonási tüneteket megy keresztül. A tünetek súlyossága, megjelenése és időtartama egyénenként eltérő, de a koffeinelvonás tünetei akár azonnal megjelenhetnek, ahogy valaki elfelejteni meginni a napi adagját. A National Institutes of Health's (NIH) szerint viszont a legtöbb esetben a koffeines fejfájás tünetei az utolsó koffeines ital elfogyasztását követő 12-24 órában kezdenek el jelentkezni, azt követően, amikor a koffein kiürült a szervezetből. 

Gyakori jelenség 

A koffeines fejfájás különösen gyakori azok körében, akik valamilyen oknál fogva ki akarják iktatni ezeket az italokat (kávé, energiaital) az életükből. Ilyenkor ugyanis a legtöbben a drasztikus megvonás mellett döntenek, nem pedig a fokozatos leszokás elve mentén haladnak. A szakértők szerint ez viszont nem jó ötlet, ugyanis a szervezet reagálni fog, a következmény pedig ingerlékenység, stressz és persze a fejfájás

Hogyan lehet megszabadulni a kávé okozta fejfájástól? 

A leggyorsabbés leghatékonyabb módja, hogy megszabaduljon a kávé okozta fejfájástól, ha megadja a szervezetének azt, amire vágyik, azaz a koffeint. Ha a cél a koffein csökkentése, akkor haladjon fokozatosan, esetleg keresse helyettesítő termékeket, amik tartalmaznak ugyan koffeint, de jóval kevesebbet. Ilyen például a zöld vagy a fekete tea. 

A hidratálás fontossága 

Ha semmiképpen sem akar koffeinhez nyúlni, akkor fontos, hogy figyeljen oda a megfelelő víz mennyiség bevitelére. Bár csak korlátozottan áll rendelkezésre bizonyíték arra vonatkozóan, hogy az ivóvíz segíthet a koffein megvonási tünetek enyhítésében, de az biztos, hogy a megfelelő hidratálás mindenképpen kulcsfontosságú. 

Jöhet egy kis koffeinmentes? 

Egészen elképesztő, de a Sydney Egyetem kutatói arra jöttek rá, hogy a koffein elvonási tünetek javultak a koffeinmentes kávét fogyasztók körében. A tanulmány során összesen 61 kávéivót vizsgáltak, olyanokat, akik alapesetben napi három vagy több csészével is megittak. Ők 24 órán keresztül nem kaptak kávét, a kutatók pedig értékelték az elvonási tüneteket. Ezt követően a résztvevők egy részének koffeinmentes kávét adtak, de közülük többeknek azt mondták, rendes kávét isznak. Az a csoport, amelyik azt hitte, normál kávét iszik, alig számolt be elvonási tünetekről. A kutatók végül arra a következtetésre jutottak, hogy az emberek hajlamosak a kávé ízét és illatát az elvonási tünetek javulásával társítani, így a koffeinmentes kávé gyakorlatilag ugyanazt a hatást érheti el, mint a koffeines. 

(Forrás: Real Simple, Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Freepik) 

Hazánkban is nagy népszerűségnek örvend a halloween. Az ünnephez kapcsolódóan megjelentek a sajátos küllemű, pókhálós, halálfejes sütemény-kreációk, amelyek közül most egy visszafogottabb, ám gyorsan elkészíthető muffint választottunk.