Sokkoló dolog derült ki az ősz legtrendibb kávéjáról

Figyelmeztetést adott ki egy orvos az ősz kedvenc kávéja kapcsán. 

2024. október 9., 14:51

Szerző:

A Pumpkin Spice Latte egyértelműen az őszi szezon egyik legtrendibb kávéja, ugyanakkor egy orvos szerint drámai lehet a kamaszokra gyakorolt hatása – írja a Mirror.

Veszélyes kávé 

Dr. Masarat Jilani, a Jude ugyanis azt mondja, a népszerű szezonális ital nem feltétlenül alkalmas arra, hogy 18 éven aluliak is fogyasszák, mivel nagyon magas a koffeintartalma. A túl sok koffein pedig negatívan befolyásolhatja a tizenéves egészségét. A Pumpkin Spice Latte alapvetően otthon is elkészíthető, de köztudottan ősszel ez a Starbucks egyik nagy dobása. A vállalat weboldalán található információk tanúsága alapján elmondható, hogy a fűszeres-sütőtökös latte jóval több koffeint tartalmaz, mint amennyit egy 12-18 éves fiatalnak ajánlanak egy nap alatt. A felnőttek esetében a napi maximum javasolt mennyiség 400 mg, a tinik esetében ez legfeljebb 100 mg. Ehhez képes a kávézóban (a briteknél) kapható nagy Pumpkin Spice Latte 133,7 mg koffeint tartalmaz, ami jócskán meghaladja az ajánlott határértéket. Az USA-ban ez még több, ott egy nagy Pumpkin Spice Latte 150 mg koffeint tartalmaz. 

A koffein a baj 

Dr. Masarat azt mondja, a koffeintartalmú italok óriási kockázatot jelenthetnek a gyerekekre nézve, a túlzott koffeinbevitel megnövekedett pulzusszámhoz vezethet, ami különösen veszélyes lehet, ha egy kamasz szívbetegségben szenved. A koffein ezen túlmenően vízhajtó hatással is bír, a tinik pedig hajlamosak lehetnek megfeledkezni a vízpótlásról, így akár könnyen a kiszáradás közelébe is kerülhetnek. A fizikai ártalmakon túl a túl sok koffein a kamaszok esetében hangulatingadozásokhoz és nyugtalansághoz vezethet, sőt a mentális problémákat, úgymint szorongás vagy depresszió is súlyosbíthatja. 

Ezt mondja a Starbucks 

A téma kapcsán egyébként megszólalt a Starbuck Egyesült Királyságbeli szóvivője is, aki elmondta, az italaikat alapvetően nem 18 éven aluliak számára tervezték. 

Tisztában vagyunk azzal, hogy ügyfeleink számára fontos, hogy megalapozott döntéseket hozhassanak, ezért minden táplálkozási információ, beleértve a koffeintartalmat is elérhető az étlapunkon, továbbá a weboldalon keresztül is. Minden kávé alapú italunk opcionálisan kérhető koffeinmentes változatban is, a kisebb méretek esetében pedig értelemszerűen a koffeintartalom is kevesebb 

– magyarázta. 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Shutterstock)

2024. október 9., 09:46

Az időskori magány számos okból kialakulhat. A társ elvesztése, a család eltávolodása mellett a koronavírus járvány miatti lezárások is elszigeteltek sok idős embert a megszokott társadalmi közegüktől. Vajon mit tehet az, aki úgy érzi, egyre inkább magára marad? Természetes-e az időskori magány? Ennek jártunk utána F. Takács István pszichológussal.