Adja hozzá ezt a kávéjához és soha többé nem fog fájni a feje

A kávé alapból is jó lehet a fejfájás enyhítésére, de egy extra összetevő hozzáadásával valódi jolly joker. 

2024. október 7., 12:28

Szerző:

A kínzó fejfájásra jó ötlet lehet bedobni egy csésze kávét, a szakértők szerint ráadásul egy extra összetevő hozzáadásával még tutibb lehet az eredmény. 

Fél citrom leve 

Fejfájás elleni tabletta helyett tehát érdemes lehet kipróbálni a citromos kávét. Szokatlanul hangzik tudjuk, de a szakértők szerint a furcsa kombináció az aszpirinhez hasonló hatóanyagokat tartalmaz, így pedig könnyedén képes felvenni a harcot a pusztító fejfájással is. A legjobb eredmény érdekében, egy fél citrom levét adja hozzá egy csésze frissen főzött kávéhoz, majd alaposan keverje el. Ha nem szereti feketén inni, akkor természetesen tejet vagy növényi alapú italt is adhat hozzá, valamint az édesítés sem tilos. 

Hogyan működik a citromos kávé? 

A koffein köztudottan összehúzza az agy ereit, tovább megakadályozza a  prosztaglandinok felszabadulását. Ezek olyan enzimek, amik kvázi átadják a fájdalmat, így alakul ki a fejfájás. A citromból származó C-vitamin pedig enyhítheti a fájdalmat, azáltal, hogy elősegíti a fejfájást gátló speciális hírvivő termelését. Ráadásul a C-vitamin fokozza a koffein jótékony hatásait is. A citromos kávé tehát alkalomadtán jó megoldás lehet, ugyanakkor arra fontos felhívni a figyelmet, hogy nem szabad túltolni, mivel a keverék megterhelheti a gyomrot, aminek a következménye hányinger vagy hányás, valamint hasi fájdalom is lehet. Éppen ezért éhgyomorra például soha ne igya, valamint ha migrénben szenved, akkor ügyeljen a kávéfogyasztására, mivel ebben az esetben a túl sok koffein többet árthat, mint használ – írja a wmn.de.  

Hódít a gombakávé 

Ahogyan azt lapunk is megírta a hagyományos kávé egészségesebb opciójaként hirdetett gombakávé adaptogén gombából és kávébabból készült ital. A gombás kávé íze nagyon hasonló a sima kávééhoz, azonban jóval kevesebb koffeint tartalmaz. A szakértők szerint ez azért előnyös, mert a csökkentett koffein bevitel hosszútávon tartósabb energiaszint kialakulásához vezethet, így például nem jön el az úgynevezett délutáni összeomlás, amit a szokásos kávé okozna. A gombakávéban megtalálható gombák egészségügyi előnyök hosszú sora kapcsolódik, ugyanis kutatások szerint nagy szerepet játszahatnak az erős immunrendszer kialakításában, de védhetik az az agy és a szív egészségét is.

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Freepik)