Már a rendőrség is figyelmeztetett: ez a csalók új internetes módszere

Olyan mértékben megszaporodtak az online átverések, hogy a csalók miatt már a rendőrség is felhívást tett közzé.

2024. október 9., 14:46

Szerző:

Az interneten senki nem lehet elég óvatos, ugyanis a csalók manapság már többféle módszerrel próbálkoznak, és egyre gyakrabban járnak sikerrel – figyelmeztetett a rendőrség, felhívásukat pedig a police.hu oldalon is közzétették.

A szakértők szerint a világhálón sok szempontból még könnyebb elkövetni a bűncselekményeket, mint személyesen, hiszen az áldozatok még csak nem is látják az elkövetőt. Bár a bűncselekmények típusa és célja eltérő, közös bennük, hogy a kiberbűnözők mindenképpen az érzelmekre szeretnének hatni, ugyanis ez garantálja számukra a sikert.

Ahogyan arról a 168.hu is írt, az internetes vásárlások különösen sok lehetőséget tartogatnak a csalók számára, hiszen az online piactereken többféle módon is kapcsolatot teremthetnek későbbi áldozataikkal, ráadásul az eladásra kínált tételek miatt indok is van a kapcsolatfelvételre.

A rendőrség felidézett egy esetet, amely nemrégiben történt meg Jász-Nagykun-Szolnok megyében. A gyanútlan áldozat a közösségi média egyik online piacterén szeretett volna értékesíteni egy terméket, amire jelentkezett is valaki. Az állítólagos vásárló egy futárszolgálat linkjét továbbította, ahol az eladónak be kellett gépelnie a bankszámla adatait, hiszen az elkövető azzal hitegette, hogy ilyen módon át tudja utalni számára a termék vételárát. Az áldozat mindezt meg is tette, és ezzel már lehetővé tette, hogy a bűnözők hozzáférjenek a bankszámlájához.

A csalók mindent bevetnek

Sajnos ma már senki nincs biztonságban, ugyanis ilyen szituációba bárki keveredhet. Még a baba-mama csoportokban is felbukkannak olyan álprofilok mögé bújó tolvajok, akik adathalászattal szerzik meg azokat az információkat, amelyekkel később többféle módon is visszaélhetnek.

Bár továbbra is sokan próbálkoznak a régi, jól bevált módszerekkel, például az e-mailben elküldött, hamis weboldalakra mutató linkekkel, de egyelőre az látszik, hogy az online vásárlásokkal kapcsolatban jelentősen megnövekedett a visszaélések száma.

A hatóságok éppen ezért egy tájékoztató videót is elkészítettek, amely közérthető módon magyarázza el, milyen helyzetekben érdemes vigyázni. Meglepőnek tűnhet, de az adott szituációban sokan nem feltételeznek rosszat a másikról, így amikor például a csomagküldésre kerül sor, gyanútlanul elhiszik, hogy ehhez szükséges, hogy megadják a saját adataikat.

Ezzel követik el a legnagyobb hibát, így a rendőrség azt is kiemelte, hogy eladóként senkinek nem szükséges megadnia a banki belépési adatait, és a csomagküldés díját sem neki kell rendeznie a bankkártya-adatok megadásával. Fontos tisztában lenni azzal, hogy a csalók az emberek jóhiszeműségét és jóindulatát használják ki, amely hatalmas anyagi kárt okozhat, és morálisan is elítélendő.

A megelőzés érdekében azonban érdemes óvatosnak lenni, és a gyanús személyekkel azonnal megszakítani a kapcsolatot. A hatóságok pedig kihangsúlyozták: személyes adatokat (a név és a bankszámlaszám kivételével, amelyek valóban szükségesek egy átutaláshoz) soha senki ne adjon meg ismeretleneknek.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)