A csalók egy teljesen új, telefonos átveréssel próbálkoznak

Úgy tűnik, a csalók módszerei folyamatosan változnak.

2024. október 3., 13:06

Szerző:

Hazai telefonszámról, de külföldi csalók zaklatnak egyre több embert, hogy kicsalják a pénzüket – figyelmeztetett az Infostart mellett számos más portál, illetve a hatóságok is.

Nemzetközi szinten is hatalmas problémát jelent, hogy a bűnözők több fronton is támadnak. A régi, bevett módszereket is alkalmazzák, így továbbra is érkezhetnek SMS-ben vagy e-mailben azok az üzenetek, amelyek mindig valamilyen linket rejtenek, melynek segítségével ellophatják áldozataik érzékeny adatait. Ám eddig ismeretlen módokon is becserkészhetik áldozataikat.

Mint arról a 168.hu is beszámolt, egy ukrán származásút férfit a napokban fogtak el egy közel egy éves nemzetközi körözés után, aki több tucat embert károsított meg oly módon, hogy egy ismert csomagszállító cég nevében SMS-eket küldött, a bennük található linkre kattintva pedig az áldozat bankkártyájához tartozó adatokat is elkérte. Sokan bedőltek neki, több millió forintot zsákmányolt. Társát ugyan tavaly elfogták, és már börtönbüntetését tölti, ám a férfi egyedül is folytatta a bűncselekmények elkövetését.

Ez azonban csak egy a rengeteg csalástípus közül, és úgy tűnik, most egy újabb módszert tesztelnek a bűnözők.

A csalók telefonhívásokkal is próbálkoznak

Az utóbbi időben a közösségi médiában is egyre többen számolnak be arról, hogy ismeretlen, de hazai mobilszolgáltatóhoz tartozó telefonszámokról keresik őket ismeretlenek. Többféle csalás is ismert, ezek egyike, hogy a telefonáló banki ügyintézőnek adja ki magát, és azt állítja, hogy a hívott fél bankszámlája veszélyben van. Arra kéri, utalja át egy megadott, biztonságosnak titulált számlára a pénzét, amit sokan meg is tesznek.

Olyan esetekről is beszámoltak, amikor a hívó fél külföldi, és általában angol nyelven arról próbálja meggyőzni a gyanútlan áldozatot, hogy egy másik ország rendőrtisztje. Elmondja, hogy visszaéltek az áldozat adataival és okmányaival, és arra kéri őt, hogy adja meg azokat újra, hogy orvosolhassák a problémát. Aki ilyenkor ezeket bediktálja, az önként át is adja az adathalászoknak azokat az információkat, amelyek segítségével könnyedén leemelhetik az összes pénzét a bankszámlájáról, vagy egyéb módon visszaélhetnek a személyes adataival.

A legnagyobb veszély abban rejlik, hogy gyakran létező telefonszámokat klónoznak, ám a valódi tulajdonosok nem is tudnak róla, mire használják a telefonszámukat a csalók. A probléma a környező országokban is jelentkezett, a hatóságok éppen ezért arra kérnek mindenkit, hogy továbbra is legyenek nagyon óvatosak. A gyanús üzenetekben található linkekre ne kattintsanak rá, a személyes adataikat ne adják ki semmilyen platformon keresztül illetékteleneknek, a külföldiektől érkező hívásokat pedig kezeljék fenntartásokkal.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)