Egy csaló hamis csomagküldős üzenetekkel verte át magyar áldozatait is

Egyre több csaló próbálkozik az online felületeken, és már a telefonok sincsenek biztonságban.

2024. október 2., 11:59

Szerző:

Hamis, adathalász SMS-ekkel sikerült átvernie áldozatait, a csaló több millió forintot zsákmányolt – számolt be róla az RTL.

Az ukrán származású férfi olyan üzeneteket küldött a gyanútlan áldozatoknak, amelyek egy-egy ismert csomagszállító cég nevében íródtak, és arról tájékoztatták az áldozatokat, hogy a csomagjukat a megadott linkre kattintva nyomon követhetik.

Aki erre rákattintott, attól a csaló egy applikáción keresztül pillanatok alatt megszerezte a bankkártyájához tartozó adatokat, majd felvette az adott bankszámlán található összes pénzt a legközelebbi ATM-ből.

Módszere olyannyira sikeres volt, hogy több millió forinthoz sikerült így hozzájutnia.

A csalót végül Csehországban fogták el

A 27 éves férfi ellen már több mint egy éve kiadták a nemzetközi elfogatóparancsot, de csak most sikerült Csehországban a nyomára bukkanni és elfogni. Csehország át is adta a férfit a magyar hatóságoknak, akik megkezdték a kihallgatását. A Hajdú-Bihar vármegyei kibernyomozók bűnügyi őrizetbe vették az ukrán származású férfit, a bíróság pedig elrendelte a letartóztatását. A gyanú szerint 50 rendbeli csalásban érintett, így ha a vádak bizonyítást nyernek, komoly, akár 10 éves börtönbüntetésre is számíthat.

Mint utóbb kiderült, kezdetben egy szintén ukrán származású, 19 éves fiúval közösen követték el a bűncselekményeket, áldozataikat közösen verték át. Társát azonban még a tavalyi év folyamán elfogták a nyomozók, amikor éppen az áldozatoktól kicsalt pénzt akarta felvenni egy bankautomatából. Jelenleg a börtönbüntetését tölti, társa azonban megszökött és folytatta a tevékenységét. A hatóságoknak azóta sikerült azonosítaniuk a férfit, így a nemzetközi hatóságokkal együttműködve őt is sikeresen elfogták a napokban.

A csalók egyre kifinomultabb módszerekkel dolgoznak

A telefonon vagy internetes felületek segítségével elkövetett csalások száma folyamatosan növekszik, annak ellenére is, hogy a hatóságok rendszeresen igyekeznek felhívni a figyelmet a veszélyre. Gyakran intézmények vagy cégek nevét felhasználva próbálnak érzékeny adatokhoz jutni az elkövetők: mint arról mi is beszámoltunk, a Fővárosi Állat- és Növénykert is felhívást tett közzé arról, hogy visszaélnek az intézmény Facebook-profiljával.

Elsősorban az idősebb generáció tagjait célozzák az elkövetők, mivel róluk feltételezik, hogy kevésbé értenek az internetes oldalak működéséhez, de valójában annyira kifinomult módszerekkel dolgoznak, hogy senki nincs biztonságban. A hatóságok azt kérik, hogy mindenki legyen nagyon körültekintő, ne kattintson semmilyen gyanús linkre, akár e-mailben, akár SMS-ben kapta azt.

A helyzetet tovább nehezíti, hogy mivel rengeteg online rendelést adnak le nap mint nap, a csalók könnyedén átverhetnek bárkit, aki éppen egy csomagot vár. Ilyen esetekben is érdemes tisztában lenni azzal, hogy pontosan melyik csomagszállítótól és mikor várható a csomag kézbesítése, így kisebb az esély arra, hogy a kiberbűnözők sikeresen átvernek valakit.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pexels / AS Photography)

13:54

Nem fogadja minden szereplő osztatlan örömmel a kedden indult ügyeleti rendszer működését. Lengyel Tibor, a mentődolgozók szövetségének elnöke szerint a mentőszolgálat már alapból túlterhelt, napi szintűek a mentőkésések, és Kovács Péter, a XVI. kerület kormánypárti polgármestere is úgy véli, előnytelen az új rendszer. Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője azonban máshogy vélekedett erről.

2024. október 2., 09:30

Ros Hásáná, a zsidó időszámítás szerinti újév, az ember teremtésének évfordulója. Idén szerda este lépünk át az 5785-ös esztendőbe és veszi kezdetét a két napon át tartó őszi ünnep.