Android fut a telefonján? Nagy veszélybe sodorhatja ez a funkció

A csalók az Android felhasználóit támadják a legújabb módszerükkel.

2024. szeptember 20., 14:27

Szerző:

A személyes adatok megszerzése a csalók célja, és új módszerükkel bárkit megtalálhatnak, aki az Android operációs rendszert használja a telefonján – hívta fel a figyelmet a HVG.

A kiberbűnözők azt használják ki, hogy a telefonokon alapbeállításként a 2G-hlózathoz való csatlakozás engedélyezett (sőt ezt teljesen ki sem lehet kapcsolni a vészhívások biztosítása érdekében). Ha sikerül elérniük, hogy az adott okostelefon a 4G vagy 5G helyett ehhez csatlakozzon, máris nyert ügyük van.

Az Android esetében így lehet kivédeni ezt a támadást

A kiberbiztonsági szakértők számos alkalommal igyekeznek felhívni a figyelmet arra, hogy milyen módszerekkel próbálják meg átverni áldozataikat a hackerek. A leggyakrabban e-mailben vagy SMS-ben küldenek megtévesztő linkeket, amelyek hamis weboldalakra mutatnak. Néha már az is elegendő, ha a gyanútlan áldozat rákattint ezekre a linkekre, és a számítógépén vagy a telefonján máris települ egy vírus, ami akár el is lehetetlenítheti az eszköz használatát.

A cél minden esetben az érzékeny adatok megszerzése, az e-mailfiókok feltörése, és a banki jelszavak ellopása. Ezen információk birtokában pillanatokon belül hatalmas anyagi kárt okozhatnak a tolvajok, akik adott esetben a világ másik feléről irányítják az eseményeket.

A fent említett csalást azonban nehéz kivédeni, mert itt nincs szükség az áldozat aktív közreműködésére, sőt éppen az a kívánatos, ha nem is tud a háttérben zajló folyamatokról. A hackerek olyan eszközöket szereznek be, amelyek használatához nem szükséges komoly informatikai tudás, de alkalmasak hamis cellaállomások létrehozására. Ezek segítségével az androidos telefonokat könnyedén át lehet állítani a 2G-hálózat használatára, ami biztonsági szempontból sokkal védtelenebb. Ezen keresztül a bűnözők hozzáférnek minden adathoz és beszélgetéshez, így nem kell nagy erőfeszítéseket tenniük az információk kinyeréséhez.

A Goggle már javaslatot is tett annak érdekében, hogy visszaszorítsa a bűnesetek számát: bár a vészhívások miatt az alaphálózathoz még kikapcsolt állapotában is csatlakozik az okostelefon, de az Android 12 verziója, illetve az annál újabb szoftverek már lehetővé teszik, hogy a felhasználó letiltsa a 2G-hálózat használatát. Bár önmagában csak ezt a hálózatot nem minden telefontípusnál lehet letiltani, de a szakemberek azt javasolják, hogy mindenki győződjön meg arról, mi az alapbeállítás a készülékén.

Minderre már csak azért is szükség van, mert azzal, hogy a bűnözők hozzáférnek beszélgetések tartalmához, akár egészen meggyőző üzenteket is küldhetnek, amelyekben hamis linkeket helyeznek el. Ezekre a felhasználó szinte biztosan rá fog kattintani, ezzel pedig máris szabad utat engedett a hackereknek, akik könnyedén átvehetik az uralmat a készülék felett.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)