Figyeljen a telefonjára, ha Android van rajta, megváltozik a működése

Az Android használata sok szempontból kényelmesebbé válik a Chrome frissítésének köszönhetően.

2024. június 10., 10:43

Szerző:

Akinek Android operációs rendszer fut a telefonján, mostantól sokkal könnyebben böngészhet az interneten egy-egy applikáció használata közben – számolt be róla a The Verge.

A Google Chrome rendszere teszi lehetővé, hogy amikor például a felhasználó éppen a Skype-ot, a Messengert vagy egyéb üzenetküldőt használ, az adott alkalmazásban érkező linkeket azonnal meg tudja nyitni. Ám ebben az esetben a keresett weboldal a már használatban lévő applikációban nyílik meg, így az internetes böngészés ideje alatt nem használható az eredeti chatablak.

A Chrome custom tabs néven ismert funkció rendkívül hasznos akár egy munkahelyi megbeszélés, akár a barátokkal való csevegés során, hiszen bármikor megoszthatunk egymással hasznos weboldalakat, cikkeket és információkat. Csakhogy régóta nem frissült a funkció, és egyre több felhasználót zavart a működése.

Az Android fontos frissítést kap

A Google fejlesztői nyilvánosságra hozták, hogy mostantól nem kell attól tartani, hogy egy-egy applikáció nem használható addig, amíg az onnan megnyitott weboldal meg van nyitva. Már nem kell választani, mi váljon láthatóvá a képernyőn, így ha például a link tartalmával kapcsolatban reagálni szeretnénk a beszélgetőpartnernek, nem kell bezárni a már megnyitott linket sem.

Az applikációból megnyitott link mostantól úgy jelenik meg, hogy a bal felső sarokban egy lefelé mutató nyíl segítségével az ablak átméretezhető. Ezzel a megoldással az olvasott cikk egy kisebb ablakban nyitva marad, miközben az eredetileg használt applikáció is megjelenik, és ott folytathatjuk a beszélgetést, ahol abbahagytuk. A kisméretű ablakot a képernyőn belül akárhogyan lehet mozgatni, és természetesen bármikor visszanyitható, ha teljes képernyős nézetre van szükségünk. Ugyanakkor ez a mód megkönnyíti a kommunikációt és az egyéb funkciók használatát.

A fejlesztés elsőre talán nem tűnik túl fontosnak, de jelentősen megkönnyíti az Android-felhasználók mindennapjait, hiszen rengetegen számoltak be arról, hogy sok bosszúságot okozott számukra, hogy választaniuk kellett, éppen melyik ablak legyen nyitva. Erre eddig csak az volt a megoldás, hogy a például Skype-on küldött linket a külső Chome böngészőben nyitották meg, ám így is váltogatniuk kellett az applikációk között, előnye csupán abban rejlett, hogy nem kellett a beszélgetésben visszagörgetni, és újra megkeresni az adott linket.

A kép a képben elnevezésű funkció nagyon praktikus, és a fejlesztők azt remélik, hogy ennek segítségével senki nem fog információt veszíteni az applikációk bezárásából fakadóan.

A Chrome újítását a következő, 124-es verzió tartalmazza, ám ahhoz, hogy minden készüléken elérhetővé váljon ez a funkció, érdemes frissíteni a telefonon futó Chrome-alkalmazást.

(Fotó: Pixabay)

Tudja mi a tripofóbia? A lyukaktól, lyukacsos felületektől való félelem. Egyes megállapítások szerint ez a fóbia az interneten terjed, más álláspont szerint az internet csak felszínre hozta ezt az ősi, mélyen gyökerező félelmet.