A Google belehallgat a beszélgetéseinkbe

Az androidos verzióba beépített funkció az esetleges csalások lefülelésében segíthet.

2024. május 17., 16:21

Szerző:

Noha néhány éve a szolgáltatók már több módszert is bevetettek annak érdekében, hogy megvédjék a felhasználókat a csalók által indított spam- és átverős hívásoktól, e rendszerek nem mindig tűntek üzembiztosnak – írja a divany.hu. Egy új, a Google I/O 2024 fejlesztői konferencián bemutatott funkció azonban hatékony lehet a csalókkal szemben: a felhasználókat hívás közben figyelmezteti a csalásokra.

Így működik a Google csaló-szűrője

Az Androidba építendő új funkció a Google generatív AI-kínálatának legkisebb verzióját, a Gemini Nano-t használja, amely teljes egészében az eszközön futtatható. A rendszer azért is különösen hasznos, mert

valós időben figyeli a csalásokkal gyakran összefüggő beszélgetési mintákat.

Ez azt jelenti, hogy ha a csaló hívás közben beveti a szokásos bűnözői taktikákat – például szenzitív adatokat vagy jelszót kér – azt az új funkció felismeri, és elindítja a rendszert. Ilyenkor felugrik majd egy figyelmeztető ablak, jelezve a hívott félnek, hogy épp egy bűnöző akarja lépre csalni.

Választható opciónak szánják

Egyelőre nem tudni, hogy a beszélgetést fülelő új funkció pontosan mikor jelenik meg, de annyi már most biztos, hogy választható lesz. Elvileg attól sem kell tartani, hogy ezzel az megoldással veszélybe kerülnek a magánbeszélgetéseink, hiszen az eszközről nem mennek ki azok, ráadásul a Gemini Nano sem tölt fel automatikusan semmilyen információt a felhőbe. A funkció használatáról később is lehet dönteni, vagyis aki alkalmazta, de már nem szeretné azt tovább futtatni a telefonján, egyszerűen kikapcsolhatja.

A gyerekeket nevelő felnőttek a csalók újabb célcsoportja

Egy friss jelentés szerint a legnagyobb arányban nem a nyugdíjasok, hanem a gyerekeket nevelő felnőttek válnak átverés áldozatává. Robbanásszerűen nőtt azoknak a kibercsalásokkal kapcsolatos eseteknek a száma, amelyek a Pénzügyi Békéltető Testülethez futnak be – számol be az RTL.

Terjed a QR-kódos átverési módszer, gyakori, hogy ismert emberek nevét használják fel a csalók, és az is előfordult, hogy a bűnözők tízmillió forintos személyi kölcsönt vettek fel az áldozat nevében.

Gyakori, hogy ismert emberek nevét felhasználva reklámoznak befektetéseket a csalók. Például Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgató nevét felhasználva, vagy Mészáros Lőrinccel, Pataky Attilával és Palvin Barbarával is felbukkantak hasonló reklámok az interneten. Ezek a csalók távoli hozzáférést biztosító programon keresztül fértek hozzá az ügyfelek bankszámlájához. Volt, hogy kezdetben még utaltak is a számlájukra kisebb összeget, hadd higgye az áldozat, hogy valóban fial a befektetése. Előfordult olyan is, hogy a bűnözők tízmillió forintos személyi kölcsönt vettek fel az áldozat nevében.

(Fotó: Ali Balikci / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.