A Google belehallgat a beszélgetéseinkbe

Az androidos verzióba beépített funkció az esetleges csalások lefülelésében segíthet.

2024. május 17., 16:21

Szerző:

Noha néhány éve a szolgáltatók már több módszert is bevetettek annak érdekében, hogy megvédjék a felhasználókat a csalók által indított spam- és átverős hívásoktól, e rendszerek nem mindig tűntek üzembiztosnak – írja a divany.hu. Egy új, a Google I/O 2024 fejlesztői konferencián bemutatott funkció azonban hatékony lehet a csalókkal szemben: a felhasználókat hívás közben figyelmezteti a csalásokra.

Így működik a Google csaló-szűrője

Az Androidba építendő új funkció a Google generatív AI-kínálatának legkisebb verzióját, a Gemini Nano-t használja, amely teljes egészében az eszközön futtatható. A rendszer azért is különösen hasznos, mert

valós időben figyeli a csalásokkal gyakran összefüggő beszélgetési mintákat.

Ez azt jelenti, hogy ha a csaló hívás közben beveti a szokásos bűnözői taktikákat – például szenzitív adatokat vagy jelszót kér – azt az új funkció felismeri, és elindítja a rendszert. Ilyenkor felugrik majd egy figyelmeztető ablak, jelezve a hívott félnek, hogy épp egy bűnöző akarja lépre csalni.

Választható opciónak szánják

Egyelőre nem tudni, hogy a beszélgetést fülelő új funkció pontosan mikor jelenik meg, de annyi már most biztos, hogy választható lesz. Elvileg attól sem kell tartani, hogy ezzel az megoldással veszélybe kerülnek a magánbeszélgetéseink, hiszen az eszközről nem mennek ki azok, ráadásul a Gemini Nano sem tölt fel automatikusan semmilyen információt a felhőbe. A funkció használatáról később is lehet dönteni, vagyis aki alkalmazta, de már nem szeretné azt tovább futtatni a telefonján, egyszerűen kikapcsolhatja.

A gyerekeket nevelő felnőttek a csalók újabb célcsoportja

Egy friss jelentés szerint a legnagyobb arányban nem a nyugdíjasok, hanem a gyerekeket nevelő felnőttek válnak átverés áldozatává. Robbanásszerűen nőtt azoknak a kibercsalásokkal kapcsolatos eseteknek a száma, amelyek a Pénzügyi Békéltető Testülethez futnak be – számol be az RTL.

Terjed a QR-kódos átverési módszer, gyakori, hogy ismert emberek nevét használják fel a csalók, és az is előfordult, hogy a bűnözők tízmillió forintos személyi kölcsönt vettek fel az áldozat nevében.

Gyakori, hogy ismert emberek nevét felhasználva reklámoznak befektetéseket a csalók. Például Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgató nevét felhasználva, vagy Mészáros Lőrinccel, Pataky Attilával és Palvin Barbarával is felbukkantak hasonló reklámok az interneten. Ezek a csalók távoli hozzáférést biztosító programon keresztül fértek hozzá az ügyfelek bankszámlájához. Volt, hogy kezdetben még utaltak is a számlájukra kisebb összeget, hadd higgye az áldozat, hogy valóban fial a befektetése. Előfordult olyan is, hogy a bűnözők tízmillió forintos személyi kölcsönt vettek fel az áldozat nevében.

(Fotó: Ali Balikci / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)