Új funkciót vezet be a Google

Új videós funkciót vezet be a Google a Chrome böngészőbe.

2024. május 13., 13:46

Szerző:

A YouTube-ról már ismerős lehet az a funkció, amit most a Chrome böngészőbe is beépít a Google. Fejezetekre bontható segítségével az adott videó: bevezetés, a téma kifejtése, egyéb érdekességek stb. Mindez természetesen teljesen tetszőleges, a tartalomgyártók szinte korlátlan fejezetre bonthatják a videójukat, így a néző kiválaszthatja azt, ami érdekli, és oda is ugorhat – írja a Hvg.  Ezt hozza el a Chrome böngészőbe is a Google, méghozzá natívan, tehát bármilyen, az adott webhelyen beágyazott videóban lehetnek fejezetek – derül ki a Bleeping Computer cikkéből.

A Chrome állapotoldalán megjelent új bejegyzés szerint  az új „Video Chapter" támogatás a  Media Session API MediaMetadata felületének része , amely tartalmazza az eszköz felhasználói felülete által a címek, előadók és egyéb információk megjelenítésére használt metaadatokat. A cég egy módosított alkalmazásprogramozási interfészt (API) ad ki ehhez, így a weboldalak üzemeltetői tetszőlegesen oszthatják fejezetekre a beágyazott videós tartalmakat, mindegyikhez leírást rendelve. Sőt: a jelek szerint a hanganyagokra is érvényes ugyanez.

Az egyes fejezetek – a videók esetében – saját előnézetet is kapnak, így egyszerűbb a keresés. Az újításhoz szükséges API-t most kapják meg a fejlesztők, de a jelek szerint már nem kell sokat várni rá: a Chrome 126-os verziószámú változatában tervezi bevezetni a Google. Így akár már néhány héten belül megjelenhetnek a fejezetekre osztott videók a webhelyeken – írja a Hvg. 

Látványos újítást kap a Google térkép

Ahogy arról beszámoltunk, már tesztelik a Google térkép alkalmazás új funkcióját, amely globális bevezetése után látványosabb és realisztikusabb lesz a navigáció a legnépszerűbb GPS-app – írja a Hvg.  Még realisztikusabb lesz a navigáció a Google Térképben: elkezdték bevezetni a 3D-s épületnézetet – írja az Android Police. Az újdonság egyelőre az alkalmazás bétaverziójában, tesztjelleggel érhető el – de néhányan már kipróbálhatták. Az épületek 3D-s megjelenítését a Beállításokban, a Navigáció pontban lehet bekapcsolni – ami azt is jelenti, hogy bármikor vissza is lehet állítani a normál nézetet, ehhez csak ki kell kapcsolni az opciót.

A jövőben a felhasználóknak lehetőségük lesz 3D-s épületekkel feltölteni a térképeket a navigáció során. Bár ez egyesek számára nem túl nagy dolog, az ehhez hasonló kis változtatások óriási hatással lehetnek arra, aki minden nap használja a navigációt. Ezen túlmenően az épületek 3D-s vizuális megtekintésével a járművezetők jobban megismerhetik környezetüket. Az egyelőre nem ismert, hogy a közhasználatú Google Maps-változat mikor kaphatja majd meg az újítást, de a készültségi állapot alapján már bizonyára nem kell sokat várni rá.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Tudja mi a tripofóbia? A lyukaktól, lyukacsos felületektől való félelem. Egyes megállapítások szerint ez a fóbia az interneten terjed, más álláspont szerint az internet csak felszínre hozta ezt az ősi, mélyen gyökerező félelmet.