Jön a Gemini, az új intelligens chatbot

Önálló okostelefonos alkalmazással jön a Gemini, amit több előfizetéses modellben kínálnak. A Google nyugdíjazza a Bardot. 

2024. február 9., 09:30

Szerző:

Jön az új chatbot: a Gemini.  Az új chatbot okostelefonos alkalmazása több mint 150 országban és területen lesz elérhető, de egyelőre csak angol nyelven Androidon, míg iOS-en a Google alkalmazáson belül használhatják az iPhone tulajdonosok. Bevezetése ma az Egyesült Államokban kezdődik, a jövő héten pedig bővül az ázsiai-csendes-óceáni térségre, Latin-Amerikára és más régiókra – írja Világgazdaság.

Google csütörtökön bejelentette a Bard, a mesterséges intelligencia chatbotjának és asszisztensének jelentős átnevezését, beleértve egy új alkalmazást és előfizetési lehetőségeket. Bard, az OpenAI ChatGPT fő versenytársa, most Gemini néven hívják, ugyanaz a név, mint a chatbotot működtető mesterséges intelligencia modellek sorozata – írja a CNBC.

A Google szerint a Gemini képes akár több ezer tanulmányt és cikket összegezni

A Világgazdaság azt írja, hogy a Gemini az adatokat látványos táblázatokban képes megjeleníteni. Kép alapján felismeri a matematikai, fizikai képleteket, azokat megoldja és elmagyarázza, ami a tanulóknak és a szülőknek lehet hasznos. Jeleskedik a kódolásban és több (Python, Java, C++) programnyelvet is ismer. Utasítani, segítséget kérni a szöveg mellett hang, kép és videó és alapon lehet. Több előfizetéses modellben kínálják: az már kiderült, hogy a havi 20 dollárba kerülő Gemini Advanced csomagban a chatbot mellett az előfizetők 2 TB-os Gmail, Drive és Photos tárhelyet, speciális képszerkesztő funkciókat és korlátlan hozzáférést kapnak a Google Meethez.

A Google csütörtökön egy új mesterségesintelligencia-előfizetési lehetőséget is bejelentett azoknak, akik hozzá szeretnének férni a Gemini Ultra 1.0-hoz, a Google legerősebb mesterségesintelligencia-modelljéhez. A hozzáférés havi 19,99 dollárba kerül a Google One-on. A meglévő Google One-előfizetők esetében ez az ár tartalmazza azokat a tárhelycsomagokat, amelyekért esetleg már korábban fizettek. Két hónapos ingyenes próbaidőszak is elérhető. A CNBC azt írja, hogy Gemini több mint 150 országban érhető el a felhasználók számára, de egyelőre csak az angol nyelven. A Google azt tervezi, hogy hamarosan kiterjeszti a nyelvi kínálatát a japán és a koreai nyelvre, valamint más nyelvekre is. A tervek szerint a Gemini 40 nyelven érhető el az interneten. 

Az Ultra-val ellátott verzió a Gemini Advanced nevet kapja  amely sokkal jobban követi a személyes utasításokat. Személyre szabott oktatóként is képes funkcionálni, és tud segíteni a tartalomstratégia megtervezésében vagy az üzleti terv elkészítésében.  A Gemini Advanced használatának megkezdéséhez az új Google One AI Premium csomag előfizetésére van szükség , ez a Google mesterséges intelligenciájának legjobb funkcióit kínálja egyetlen helyen.

Mindenki mesterséges intelligenciát fejleszt

A közel másfél éve elindított ChatGPT villámgyorsan meghódította az internetet, mivel képes az emberi beszélgetés pontos utánzására, szöveget generál, képeket és videókat készít. Tud dalokat komponálni, recepteket, e-maileket szerkeszteni vagy fogalmakat tömören összefoglalni az interneten talált információk felhasználásával.

Mindez felkeltette a riválisok érdeklődését is , és jó néhány cég dobta piacra a saját megoldását, valamint a vállalatok azzal igyekeznek a hírekbe kerülni, illetve növelni az eladásokat, hogy termékeikbe MI-t építenek be. Így tett a Microsoft mellett Elon Musk, de van már orosz és kínai csetbot is. Így aztán érthető, hogy a Google igyekszik megelőzni riválisait, főleg az okostelefonok piacán – írja a Világgazdaság.

(Kiemelt képünkön: A Deepmind logó látható egy okostelefonon, a háttérben a Google Gemini logójával a belgiumi Brüsszelben készült illusztráción, 2024. február 8-án. Fotó: Jonathan Raa / NurPhoto / NurPhoto via AFP)