Egyre több weboldal válik elérhetetlenné – ez állhat a háttérben

Azon sem csodálkozhatunk, ha egy-egy weboldal egyszerűen eltűnik.

2024. június 4., 16:53

Szerző:

Az elmúlt 10 évben rengeteg weboldal vált elérhetetlenné a Pew Research Center kutatása szerint – írja a HVG.

Az internet adottságaiból fakadóan folyamatosan változik, ám az meglepőnek tűnik, hogy míg egy kínos gyerekkori fotót gyakran képtelenség eltüntetni a világhálóról, addig a 10 évvel ezelőtt létező honlapok 38%-a ma már elérhetetlen a rendelkezésre álló információk szerint.

Ennél is furcsább az az adat, hogy az elmúlt 10 évben, az akár csak rövid ideig létező oldalak negyede is eltűnt, és ezek közül sok után semmilyen nyom nem maradt fenn az interneten.

A folyamatban sokféle tényező játszik szerepet, melyeknek egy része racionális gazdasági döntés, ennek ellenére sok felhasználó számára mégsem komfortos a weboldalak megszűnése.

Egy-egy weboldal örökéletű?

A legnagyobb cégek és márkák figyelnek arra, hogy ne változzon meg a domain-címük, hiszen létfontosságú számukra az, hogy az interneten is elérhetőek legyenek.

Természetes, hogy egy-egy vállalkozás megszűnésekor a hozzá kapcsolódó weboldal sem üzemel tovább egy idő után, hiszen felesleges pénzkidobás lenne a weboldal fenntartása. Egy cégnél tulajdonos-, illetve névváltáskor is előfordulhat hasonló eset, de a legnagyobb márkák igyekeznek az állandóságot képviselni.

Az internetezők felhasználási szokásai is megváltoztak, például ma már a fórumokat jóval kevesebben olvassák, egyszerűen megváltoztak az internet-felhasználási szokások, így ezek száma is csökkent.

Ugyanakkor mindez meg is nehezítheti egy-egy felhasználó életét, és gyakran értékes adatok is odavesznek azzal, hogy a weboldalt az illetékesek nem tartják fenn tovább. Ilyenek lehetnek egy-egy újság archívumai, vagy a tudományos gyűjtőtárak honlapjai. A jelenség neve „digital decay”, ami digitális hanyatlásként fordítható magyarra, ami azért is okoz sok nehézséget, mert a régen elhelyezett linkek így már nem létező oldalakra mutatnak, és bizonyos esetekben akár hibát is eredményezhetnek.

Ugyanakkor sokan örülnek, hogy egy-egy információt sikerült eltüntetniük az internetről, elsősorban a közösségi médiából. Fotók, posztok és kommentek milliói tűnnek el folyamatosan, és ennek adatvédelmi szempontból sok előnye lehet.

(Fotó: Pixabay)

Tudja mi a tripofóbia? A lyukaktól, lyukacsos felületektől való félelem. Egyes megállapítások szerint ez a fóbia az interneten terjed, más álláspont szerint az internet csak felszínre hozta ezt az ősi, mélyen gyökerező félelmet.