Ezek a netes csalók bevett módszerei – így lehet védekezni ellenük

Egyre gyakoribbak az internetes csalások, és bárki könnyedén áldozattá válhat.

2024. május 30., 15:39

Szerző:

A legtöbben azt gondolják magukról, hogy elég intelligensek ahhoz, hogy az internetes csalások bonyolultabb változatain is átlássanak, csakhogy ez egyáltalán nem evidencia – derül ki a HVG cikkéből.

A bűnözők ma már olyan kifinomult pszichológiai módszerekkel dolgoznak, hogy szinte bárkit képesek megtéveszteni. Bár a csalók trükkjei elsőre talán bagatellnek tűnnek, de ha valakit elég kitartóan és határozottan próbálnak meg átverni, és a meglepetés erejét is felhasználják, sajnos sikerrel járhatnak.

A lehető legváltozatosabb módokon próbálják meg becserkészni az áldozataikat, akik többnyire gyanútlanul hisznek nekik, és a legtöbb esetben a végén nagyobb összegű anyagi kár éri őket.

Az utóbbi években elszaporodtak a netes csalások, ezen belül pedig külön kategóriát képviselnek a banki csalások, amelyekben tavaly 18 296 ember volt érintett a Magyar Nemzeti Bank összesítése szerint.

Az internetes csalások ezért annyira sikeresek

Az egyik legnagyobb nehézséget az okozza, hogy az áldozatok nem számíthatnak kártérítésre, hiszen az esetek többségében nem ellopják az adataikat, hanem ők maguk árulják el azokat.

A bűnözők ma már továbbképzik magukat, és pszichológiai módszereket használnak mások megtévesztésére. A szakemberek szerint ezek ellen csak úgy lehet védekezni, ha minden, idegentől származó megkeresést fenntartásokkal kezelünk.

A vészhelyzetre hivatkozó kéréseknél is érdemes higgadtan reagálni, és először átgondolni, hogy van-e realitása a történetnek. Ugyanezen logika mentén érdemes azt is mérlegelni, hogy egy irreális akció mögött vajon nem állnak-e csalók. A netes vásárlások eleve hordoznak magukban némi kockázatot, de aki nem tudja felmérni, mely weboldalak számítanak megbízhatónak, szinte biztos anyagi kárt fog szenvedni.

Az érzelmi zsarolás is bevett módszer, amivel megpróbálnak az ember lelkére és segítő szándékára hatni, vagy éppen arra, hogy egy adott terméket vagy szolgáltatást nagyon szeretne megkapni. Ezek ellen úgy lehet a leghatékonyabban védekezni, ha nem adunk ki magunkról személyes információkat, és a legjobb szándék mellett sem utalunk azonnal pénzt egy ideges bankszámlára.

Ha pedig máshogyan nem érnek célt, a csalók általában sürgetni kezdenek, vagy éppen nagyon gyors döntésre kényszerítik áldozataikat. Mindig gyanús, ha egy meghirdetett termékre azonnal érkezik egy megkeresés, ahogyan az is, ha nem hagyják, hogy nyugodtan átgondoljunk egy tranzakciót. A szakértők azt tanácsolják, soha ne hagyjuk magunkat hirtelen döntésekre kényszeríteni.

(Fotó: Pixabay)

Orbán Viktor miniszterelnök Berlinbe utazott, ahol pénteken tárgyalást folytat Olaf Scholz német kancellárral - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke csütörtökön.