Szokott mobillal fizetni? Hamarosan átalakul a funkció

Az NFC rendszernek köszönhetően tudunk a mobiltelefonjainkkal fizetni. Hamarosan azonban fejlesztik az NFC-t, egészen új funkciókkal bővül, akár az életkort is igazolni lehet majd vele.

2024. július 26., 15:37

Szerző:

Az NFC bő 10 éve van jelen az okostelefonokban. Egy igen sokrétű chipről van szó: rendkívül gyorsan tudja felépíteni a kapcsolatot, így két eszköz kapcsolódása kiválóan kivitelezhető vele, és akkor is az NFC lép működésbe, amikor ön odatartja a mobilját egy kártyaterminálhoz – írja a hvg.hu. A mobillal való fizetés olyan méreteket ölt, hogy egyes szakértők szerint a bankkártyák akár nyugdíjba is vonulhatnak.

Már nem csak fizetésre lehet majd hasznlni a mobilt

Az NFC Forum bejelentette, hogy dolgoznak az NFC Multi-Purpose Tap nevű újdonságon, melyet magyarul talán úgy lehetne a legjobban leírni, hogy „többcélú érintés”.

Ez is a mobilfizetéshez kapcsolódik, mely eddig annyiból állt, hogy ön – az azonosítása után – odaérintette a mobilját a kártyaterminálhoz, és kész, a fizetés néhány pillanaton belül végbement. Másra nem volt lehetőség – eddig. Az újdonság révén ugyanis sokkal több dolgot lehet egyetlen érintéssel elvégezni. Például, a fizetés közben

  • jóváírhatnak önnek hűségpontokat,
  • elküldhetik az elektronikus nyugtát az e-mail-címére,
  • ellenőrizhetik az életkorát, ha a vásárlásnál ez szükséges,
  • de egy jegyet is érvényesíthet egyetlen érintéssel.

Ugyan a Multi-Purpose Tap még csak „ötletelési” fázisban van az Android Authority cikke szerint, de az NFC Forum zökkentőmentes bevezetésre számít. Az adatvédelem szempontjából azonban még vannak aggályok, például azért, mert ez a kommunikáció célzott marketingkommunikációt is lehetővé tehet.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)