Kémprogrammal támadják a telefontulajdonosokat, a techóriás figyelmeztetést adott ki

Minden eddiginél kiterjedtebb kémprogramos támadást intéztek az iPhone felhasználók ellen. Az Apple észlelte a problémát, 98 országba küldött ki figyelmeztetést. Ha ön is érintett, mutatjuk, hogy mit kell tennie.

2024. július 12., 11:30

Szerző:

Kémprogramokkal végzett támadásokra küldött ki figyelmeztetést az Apple 98 ország iPhone-felhasználóinak – idén nem először. Áprilisban ugyanis 92 országba küldtek ki hasonló riasztást, tehát a jelenlegi egy széles körűbb kampány lehet – írja a hvg.hu.

Az Apple nem hagyja magára a kémprogram-támadásban érintetteket

Az Apple az úgynevezett „fenyegetettségi értesítésekkel” a cég tájékoztatni és segíteni próbálja azokat a felhasználókat, akik „esetleg kémprogramok általi támadások konkrét célpontjává váltak”.

„Az Apple úgy észlelte, hogy ön egy kémprogrammal végzett támadás célpontja volt. Ennek során megpróbálták feltörni az Apple ID-jához társított iPhone-t” – ez állt az angol nyelvű értesítő üzenetben. Az Apple ezúttal sem hozta nyilvánosságra, mely országok érintettek a kémprogram-támadásban, mint ahogyan azt sem, kik lehetnek a támadók.

Az Apple ugyanakkor az üzenetben arra is kitér, hogy az áldozat a munkájából vagy a tevékenységéből fakadóan is lehetett célpont. Ugyan a cég a kapcsolódó oldalán is hangsúlyozza, hogy egy ilyen értesítés sem jelenti azt, hogy az érintett bizonyosan támadás áldozata volt, de elég biztosak ebben, így kérik, hogy aki megkapta, az vegye komolyan.

Aki értesítést kapott, ezen az oldalon tájékozódhat az ilyen támadásokról és a védekezés módjairól – ezek egyike a Zárt mód is. Jó hír, hogy mindkét támogatási oldal elérhető magyar nyelven is.

Rászálltak a csalók az iPhonosokra

Aki iPhone-t használ, annak érdemes most figyelmesebbnek lennie, mert nem csak a kémprogramokkal kell szembenéznie, trükkös átverés áldozata is lehet.

A csalók ezúttal összetett támadást indítottak a felhasználók ellen mind a módszereket, mind a megszerezni kívánt adatokat illetően, ugyanis az Apple ID-hoz szeretnének hozzáférni, ami az ebben a rendszerben működő elektronikus eszközök legfontosabb, központi eleme, hiszen ez tárolja a felhasználó minden fontos dokumentumát és adatát.

Az átverés módja is bonyolultabb, ugyanis bár bevett módszereket alkalmaznak, ezeket kombinálták, és akár hihetőnek is tűnhetnek azok az üzenetek, amelyeket a telefontulajdonos kapnak. Ha valaki nem elég körültekintő, pillanatok alatt önként átadhatja az adatait a bűnözőknek, akik ezt követően számos különböző módszerrel élhetnek vissza a megszerzett információkkal.

Legújabb módszerük abból áll, hogy egy üzenetet küldenek SMS-ben, és az Apple ügyfélszolgálataként jelentkeznek be. Az üzenet tartalmaz egy linket is, és arra kérik a felhasználót, hogy a linkre kattintva jelentkezzen be ismét az Apple ID-jába. Mindezt változatos indokokra hivatkozva kérik, de a legtöbb esetben csak ennyi információt tartalmaz az üzenet.

Azok az iPhone-tulajdonosok, akik eleget tesznek a kérésnek, és rákattintanak a linkre, egy hamis weboldalon találják magukat, amely azonban annyira kidolgozott, hogy alkalmas az ügyfelek megtévesztésére. Aki itt valóban megadja az Apple ID-hoz tartozó jelszavát, máris kiszolgáltatta az adatait a bűnözőknek.

Bizonyos esetekben e-mailben is megkeresik az ügyfeleket, azt azonban fontos leszögezni, hogy az Apple nem ilyen módon kéri a fiókok ellenőrzését. A szakemberek arra is felhívták a figyelmet, hogy az Apple ID kiszivárgása hatalmas biztonsági kockázatot jelent, mivel az Apple felhőszolgáltatása, az iCloud is ezen adatokat használja. A legtöbb felhasználó itt gyűjti a fotóit, dokumentumait, jelszavait és névjegyeit.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pexels via Pixabay)