iPhone-t használ? Mostantól drágább mulatság lehet a javítás

A garancia eddig sokféle javításra kiterjedt az iPhone és az Apple Watch esetében, ám mostantól a tulajdonosoknak kell állniuk a költségek nagy részét.

2024. június 17., 18:06

Szerző:

Megéri vigyázni a telefonokra és okosórákra, ugyanis az Apple garanciája az iPhone és az Apple Watch esetében a jövőben már nem terjed ki az egyik legáltalánosabb sérüléstípusra – írta meg a 9to5Mac.

Az Apple a napokban jelentős változásokat léptetett életbe az iPhone és az Apple Watch esetében is, legalábbis ami a jótállási feltételeket és a garanciákat illeti. A techóriás eddig rendszeresen népszerűsítette úgy a termékeit, mint törhetetlen és strapabíró eszközöket, ám azt is gyakran hangoztatták, hogy ha mégis javításra szorulna valamely eszközük, akkor az olyan gyakori sérüléseket, mint például egy hajszálrepedés, díjtalanul kijavítják a garancia időtartama alatt.

Az Apple azonban most változtatott az üzletpolitikáján, és ez a felhasználók számára komoly költségekkel járhat.

Mostantól a tulajdonos fizet az iPhone javításáért

Az Apple eddig abban az esetben szervizelte a garancia keretében a hajszálrepedéseket az iPhone és Apple Watch készülékeken, ha csak egyetlen repedés látszott a kijelzőn, és semmilyen egyéb külsérelmi nyom nem volt felfedezhető a javításra szoruló eszközön.

A legfrissebb hírek szerint azonban az Apple már tájékoztatta is a hivatalos szervizeket, illetve a partnereit, hogy a jövőben a hajszálrepedések kikerülnek a garancia és a jótállás hatásköréből, és azok javításának költségét nem fedezik. Mivel a repedések nem csupán esztétikai, hanem idővel működési problémákat is előidézhetnek, ezeket célszerű minél hamarabb megjavítani. Csakhogy az egyetlen javítási mód a kijelző cseréje, ami meglehetősen költséges eljárás.

Bár eddig is voltak eltérések a szervizek között annak tekintetében, hogy hol mit végeztek el garanciális javításként, de az biztos, hogy mostantól bárhova is viszi a felhasználó a sérült készüléket, a hajszálrepedés javításáért még akkor is fizetnie kell, ha más külsérelmi nyom, illetve egyéb, szemmel látható behatás nem érte a telefont vagy az okosórát.

Mivel mind a telefonok, mind az okosórák napi használatban vannak, nagy az esélye annak, hogy előbb vagy utóbb megsérülnek, a javításukat ennek ellenére nem állja a techóriás. A szakértők szerint mindez azzal fog együtt járni, hogy csak a valóban működésképtelen eszközök kerülnek majd be a szervizbe: a borsos árak miatt egy-egy hajszálrepedésre a legtöbb tulajdonos nem fordít majd túl nagy figyelmet.

Az Apple a megkeresésekre nem reagált, így az sem világos, mi állhat a változtatás hátterében, az azonban bizonyos, hogy a jövőben minden szerviz betartja majd ezeket a szabályokat a garanciát illetően. Ugyanakkor azt is meg kell említeni, hogy a szigorítás csak az iPhone-ra és az Apple Watch-ra vonatkozik: az iPadek és a Mac számítógépek hajszálrepedéseinek javítása továbbra is a garancia részét képezi.

(Képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.