Na ne! Hatalmas veszély leselkedik az iPhone-osokra

Nagyon rossz hírünk van az iPhone-osoknak. 

2024. január 26., 11:24

Szerző:

Kiderült, hogy a legbiztonságosabbnak hitt iPhone számos alkalmazása titokban gyűjtik a felhasználói adatokat.  Az érintettek közé tartozik a Facebook, a LinkedIn, a TikTok, az X is – írja a Blikk.

Több népszerű iPhone-alkalmazás megkerüli az Apple adatvédelmi szabályait

A Mysk Inc. alkalmazásfejlesztő cég biztonsági kutatói által végzett tesztek szerint több népszerű iPhone-alkalmazás, köztük a Facebook, a LinkedIn, a TikTok és az X állítólag megkerüli az Apple adatvédelmi szabályait, hogy az értesítéseken keresztül gyűjtsön felhasználói adatokat. A kutatók azt állítják, ezek az alkalmazások az értesítések elutasításakor szükségtelen adatokat gyűjtenek az analitikával, a reklámokkal és a felhasználó nyomon követésével kapcsolatban, ami potenciálisan sérti az Apple irányelveit 

A feladatok háttérben történő végrehajtása aranybánya az adatra éhes alkalmazások számára. Nem meglepő, hogy sok közösségi alkalmazás, amely az agresszív adatgyűjtési gyakorlatáról híres, kihasználja a push értesítések által lehetővé tett háttér-végrehajtási időt. Valójában a fejlesztők kihasználhatják ezt a megoldást, hogy igény szerint futtathassanak kódot a háttérben, csak push értesítéseket kell küldeniük felhasználóiknak. Ennek eredményeként az iOS minden eszközön felébreszti az alkalmazását a háttérben, majd az alkalmazás futtatja a fejlesztő által az alkalmazásba beépített kódot. Számos alkalmazás azonban használja ezt a funkciót arra, hogy részletes eszközadatokat küldjön, miközben csendesen fut a háttérben. Ez magában foglalja: a rendszer üzemidejét, a területi beállításokat, a billentyűzet nyelvét, a rendelkezésre álló memóriát, az akkumulátor állapotát, az eszköz típusát, a kijelző fényerejét, hogy néhányat említsünk. Az ilyen jeleket általában ujjlenyomatvételre és a felhasználók nyomon követésére használják a különböző fejlesztők által fejlesztett alkalmazásokban.

Az ujjlenyomat-vétel szigorúan tilos iOS és iPadOS rendszeren

A biztonsági kutató cég azt írja, hogy „tesztjeink azt mutatják, hogy ez a gyakorlat gyakoribb”.Egyes alkalmazások, például a Facebook és a TikTok is küldenek adatokat, amikor törli az értesítéseket az Értesítési központban. Ami az adatkezelést illeti, az alkalmazások különböző megközelítéseket alkalmaznak az adatok küldésére és tárolására. A sok alkalmazás által használt általános szolgáltatások a Google Analytics és a Firebase. Néhány alkalmazás azonban, például a Facebook, saját szolgáltatásait használja. A TikTok a Firebase és a saját szolgáltatásainak kombinációját használja. Ahhoz, hogy egy alkalmazás ne tegye ezt, teljesen le kell tiltania az alkalmazás értesítéseit. Nem elegendő az értesítési figyelmeztetések hangra vagy jelvényre állítása.

Szerencsére 2024 tavaszától az Apple megköveteli majd a fejlesztőktől, hogy nyilatkozzanak az olyan API-k használatának indokairól, amelyek egyedi eszközjeleket adnak vissza, például az ujjlenyomatvételhez általánosan használtakat. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Andreas Arnold / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)