Durva változást vezet be a Facebook és az Instagram

A tizenévesek mostantól nem kapnak meg minden közvetlen üzenetet az Instagramon és a Facebookon. 

2024. január 26., 10:37

Szerző:

Újabb szigorítást vezet be a Facebook és az Instagram,  tizenévesek mostantól nem kapnak meg üzenetet – írja a Blikk. A Meta tájékoztatása szerint a tinédzserek többé nem kaphatnak közvetlen üzenetet olyan felhasználóktól, akiket nem követnek, vagy akikkel nincs közvetlen kapcsolatuk. Korábban a WhatsApp tulajdonosa is megígérte, hogy a kéretlen tartalmakat elrejtik a fiatalok elől – írja a Reuters.

Letiltja az üzenetek fogadását a Meta a Facebook Messengerben és az Instagramon is, ha nem ismerős az illető  

Már korábban is voltak törekvések a fiatalok védelme érdekében a közösségi média oldalakon. A szabályozói ellenőrzés azután fokozódott, hogy az Egyesült Államok Szenátusában egy volt Meta-alkalmazott tanúvallomást tett, amelyben azt állította, a vállalat tudatában volt a tinédzserek elleni, platformjain történő zaklatásnak, de nem tett semmit ellenük – írja a Blikk

Az újítások következtében a tinédzserek nem csak a kéretlen üzeneteket nem kapják meg, de bizonyos Facebook és Instargam beállításokhoz szülői engedélyre lesz szükség. A Messengerben pedig egyes országokban a 16 illetve 18 éven aluli felhasználók fiókjai csak a Facebook-ismerősöktől vagy a telefonos kapcsolataik révén kaphatnak üzeneteket.

A gyerekek védelmében szigorít a Facebook és az Instagram

Akkor sem érkezik meg az üzenet, ha az ismeretlen feladó tinédzser. A gyerekek és fiatalok csakis azoktól kaphatnak majd üzenetet, akik az ismerőseik, vagy szerepelnek a mobiljuk névjegyeiben. A változtatások automatikusan lépnek érvénybe, bármiféle módosításhoz szükség lesz a szülő/gyám engedélyére a szülői felügyelet beállításai között – írja a Hvg.

 A hivatalos tájékoztatóban azt írja a Meta, hogy „azt akarjuk, hogy a tizenévesek biztonságos, életkoruknak megfelelő élményben részesüljenek alkalmazásainkban”. Több mint 30 eszközt és funkciót fejlesztettünk ki a tizenévesek és szüleik támogatására, és több mint egy évtizedet töltöttünk el irányelveink és technológia kidolgozásával a szabályainkat sértő tartalmak és viselkedések kezelésére – tették hozzá. 

Egy egy új funkció bevezetését is tervezi a vállalt, amelynek célja, hogy megvédje a tinédzsereket attól, hogy üzeneteikben nem kívánt és potenciálisan nem megfelelő képeket lássanak olyan emberektől, akikkel már kapcsolatban állnak, és elriasztja őket attól, hogy maguk küldjenek ilyen típusú képeket. 

 

Mostantól a felügyeletet használó szülőket arra kérik, hogy hagyják jóvá vagy utasítsák el tinédzsereik (16 év alatti) kérését, hogy módosítsák alapértelmezett biztonsági és adatvédelmi beállításaikat kevésbé szigorú állapotra – ahelyett, hogy csak értesítést kapnának a változásról. Például, ha egy felügyeletet használó tinédzser megpróbálja privátról nyilvánosra módosítani a fiókját, módosítsa az Érzékeny tartalomszabályozást „Kisebb” értékről „Normál” értékre, vagy – most – megpróbálja módosítani a DM-beállításait, hogy hallhasson olyan emberekről, akikről nem. már követi vagy kapcsolódik hozzá, a szülő értesítést kap, amelyben felkéri őket a kérelem jóváhagyására vagy elutasítására.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: VOISIN / Phanie / Phanie via AFP)