Rák: ezt ne egye, ha nem akar gyomorrákot!

A hozzáadott cukor és a só jelentős szerepet játszanak a gyomorrák kialakulásában, még egészséges étrend mellett is.

2025. május 16., 12:49

Szerző:

A Medical Xpress számol be arról a 2025 februárjában megjelent brazil tanulmányról, mely szerint a hozzáadott cukor és a só kulcsfontosságú tényezők a gyomorrák kialakulásában, még akkor is, ha az étrend egyébként egészségesnek tekinthető. Az egészségtelen étrend – amely magas feldolgozott húsokban, cukros üdítőkben és gyorsételekben – növeli a gyomorrák kockázatát, míg a sóbevitel még az egészséges étrend mellett is jelentős kockázati tényező marad.

Cukor és só: a gyomorrák rejtett kockázatai

A tanulmányban 1 751 résztvevő étrendjét vizsgálták meg négy brazil városban: São Paulo, Goiânia, Fortaleza és Belém. Az eredmények szerint a hozzáadott cukor 7–21%-ban járult hozzá a gyomorrák kialakulásához az egészségtelen étrendet követők körében. A sóbevitel pedig az egészséges étrendet követők esetében is növelte a gyomorrák kockázatát, mivel a túlzott sóbevitel károsítja a gyomornyálkahártyát és elősegíti a Helicobacter pylori baktérium elszaporodását, amely gyulladást és rákot okozhat.

A kutatók hangsúlyozzák a hozzáadott cukor és a sóbevitel csökkentésének fontosságát a gyomorrák megelőzése érdekében. Brazíliában 2022-ben új élelmiszer-címkézési szabályokat vezettek be, amelyek figyelmeztetik a fogyasztókat a magas cukor- és sótartalmú termékekre. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint a napi sóbevitel nem haladhatja meg a 2 grammot, míg a hozzáadott cukor bevitele a napi kalóriabevitel 10%-a alatt kell, hogy maradjon.

A tanulmány rávilágít arra, hogy a hozzáadott cukor és a só nemcsak az egészségtelen étrend részeként, hanem önmagukban is jelentős kockázati tényezők a gyomorrák kialakulásában. Ezért elengedhetetlen a tudatos táplálkozás és a megfelelő tájékoztatás a megelőzés érdekében.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)

Tegnap 16:08

A depresszió tünetei gyakran hullámzanak, ennek ellenére az agyi vizsgálatok többsége csak egy-egy pillanatképet mutat. Most azonban egy új tanulmány hosszabb távon is követte a változásokat, és meglepő felfedezést tett: a depresszió nemcsak a hangulatra, hanem a figyelemért felelős agyi hálózatokra is jelentős hatással van.

Tegnap 15:40

A demencia szakkifejezés a gondolkodás és a memória fokozatos romlását, elbutulást jelenti. Dr. Jakab Gábor PhD, a Neurológiai Központ neurológusa szerint nagyon fontos, hogy a korai tünetek felismerésekor részletes vizsgálat történjen, és adott esetben időben megkezdődjön a gyógyszeres kezelés.

Tegnap 15:22

Sokan úgy gondolják, hogy ha már elhagyják a sört, nyugodtan hátradőlhetnek a diétában. A valóság azonban az, hogy számos más ital is komolyan hátráltathatja a fogyást, nem is beszélve azok kalóriatartalmáról.

Tegnap 13:56

Egyre többen tapasztalják, hogy nehezebben tudnak összpontosítani, gyakran elkalandozik a figyelmük, és a legegyszerűbb döntések is komoly kihívást jelentenek számukra. Ezek a tünetek nem csupán a fáradtság vagy a stressz következményei lehetnek, akár egy komoly betegség jelei is lehetnek.