Veszélyben vannak az iPhone-tulajdonosok – a csalók új módszerrel próbálkoznak

Aki iPhone-t használ, annak érdemes most figyelmesebbnek lennie, mert trükkös átverés áldozata lehet.

2024. július 11., 12:02

Szerző:

A kiberbűnözők új módszerrel próbálják meg ellopni egy-egy iPhone segítségével a tulajdonosok adatait – hívta fel a figyelmet a HVG a BGR értesüléseire hivatkozva.

A csalók ezúttal összetett támadást indítottak a felhasználók ellen mind a módszereket, mind a megszerezni kívánt adatokat illetően, ugyanis az Apple ID-hoz szeretnének hozzáférni, ami az ebben a rendszerben működő elektronikus eszközök legfontosabb, központi eleme, hiszen ez tárolja a felhasználó minden fontos dokumentumát és adatát.

Az átverés módja is bonyolultabb, ugyanis bár bevett módszereket alkalmaznak, ezeket kombinálták, és akár hihetőnek is tűnhetnek azok az üzenetek, amelyeket a telefontulajdonos kapnak. Ha valaki nem elég körültekintő, pillanatok alatt önként átadhatja az adatait a bűnözőknek, akik ezt követően számos különböző módszerrel élhetnek vissza a megszerzett információkkal.

Az iPhone eddig biztonságosnak tűnt

Az Apple mindig is nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy az ügyfeleik készülékei minél védettebbek legyenek a külső támadásokkal szemben, ám a hackerek folyamatosan igyekeznek tartani a lépést a technikai újításokkal, így újabb és újabb módszereket fejlesztenek ki a felhasználók megtévesztésére.

Legújabb módszerük abból áll, hogy egy üzenetet küldenek SMS-ben, és az Apple ügyfélszolgálataként jelentkeznek be. Az üzenet tartalmaz egy linket is, és arra kérik a felhasználót, hogy a linkre kattintva jelentkezzen be ismét az Apple ID-jába. Mindezt változatos indokokra hivatkozva kérik, de a legtöbb esetben csak ennyi információt tartalmaz az üzenet.

Azok az iPhone-tulajdonosok, akik eleget tesznek a kérésnek, és rákattintanak a linkre, egy hamis weboldalon találják magukat, amely azonban annyira kidolgozott, hogy alkalmas az ügyfelek megtévesztésére. Aki itt valóban megadja az Apple ID-hoz tartozó jelszavát, máris kiszolgáltatta az adatait a bűnözőknek.

Bizonyos esetekben e-mailben is megkeresik az ügyfeleket, azt azonban fontos leszögezni, hogy az Apple nem ilyen módon kéri a fiókok ellenőrzését. A szakemberek arra is felhívták a figyelmet, hogy az Apple ID kiszivárgása hatalmas biztonsági kockázatot jelent, mivel az Apple felhőszolgáltatása, az iCloud is ezen adatokat használja. A legtöbb felhasználó itt gyűjti a fotóit, dokumentumait, jelszavait és névjegyeit.

Utólag már hiába derül fény a csalásra, hiszen a hackerek azonnal megváltoztatják a jelszavakat, amint megkapták az ügyfél adatait, így gyakorlatilag őt magát kizárják a saját fiókjából. A megszerzett információkkal számos további csalást követhetnek el, és sajnos ilyenkor az ügyfelek vagyona sincs biztonságban: a bankkártya-adatok birtokában a felhasználó bankszámláján tárolt összeget is leemelhetik, és az összetett módszereiknek köszönhetően sok esetben nincs is mód ezek visszaszerzésére. Ugyanakkor nem kevésbé veszélyes a fotók és névjegyek kiszivárgása sem, hiszen a hackereknek ezekkel is számos visszaélésre nyílik lehetőségük.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pexels / pickjumbo.com)