Az Apple így áll bosszút Európán – nem frissíti a telefonokat

Az Európai Unió szankciói miatt az Apple a kontinensen élő felhasználókat bünteti.

2024. június 27., 12:17

Szerző:

Akár milliárdos büntetést is kaphat az Apple, ha továbbra sem igazodik az európai irányelvekhez, de meglepő, hogyan próbál visszavágni a kontinensen – hívta fel a figyelmet az Index.

Mint arról mi is beszámoltunk, az Apple az első olyan cég, amelyet az Európai Unió digitális piacokra vonatkozó szabályainak megsértésével vádolnak. A konkrét problémát az okozza, hogy az Európai Bizottság kimondta, hogy az Apple hivatalos alkalmazásboltja, az App Store működése sérti az uniós jogszabályokat. Az egészséges piaci verseny fenntartása érdekében ugyanis az Apple-nek lehetővé kell tennie, hogy a különböző applikációk fejlesztői ingyenesen is elérhessék a felhasználókat, akik így lehetőséget kaphatnak arra, hogy ne csak az App Store-on keresztül tölthessenek le alkalmazásokat.

Amennyiben az Apple nem változtat ezen, akár a globális bevételének 10%-át is kifizetheti büntetésként. Úgy tűnik, a techvállalat válaszcsapásként az európai felhasználókat bünteti azzal, hogy bizonyos frissítéseket nem tesz elérhetővé számukra.

Az Apple frissítései csak később érkeznek

A techóriás nemrégiben mutatta be az iOS 18-at, ami jelentős változásokat és számos új funkciót is tartalmaz, hogy az iPhone-ok használata még kényelmesebb legyen. Ezek közé tartozik, hogy például szabadon rendezhetővé válnak az alkalmazásikonok, a színűk is változtatható lesz, de a Fotók és az iMessage is sok újítás kapott.

A legnagyobb újdonság az Apple saját fejlesztésű mesterséges intelligenciája, az Apple Intelligence, amely képes az önálló szövegalkotásra, illetve módosítani azt, de a képek vagy emojik generálása és módosítása sem okoz problémát számára. A rendszerszintű feladatok megoldására is képes, még akkor is, ha azokhoz egyes esetekben applikációk megnyitása szükséges.

Ezek az újítások 2024 őszétől ingyenesen elérhetőek azon felhasználók számára, akik iPhone 15 Pro készüléket, vagy M szériás chippel rendelkező iPad-et vagy Mac-et használnak. A fejlesztés kizárólag angol nyelven érhető el, ami eleve felháborodást váltott ki sok felhasználóban, ám mostanra az is kiderült, hogy az európai felhasználók számára az Apple egyáltalán nem biztosítja az újdonságokat.

Ennek hátterében minden bizonnyal az Európai Bizottság döntése állhat, annak ellenére is, hogy Peter Ajemian, az Apple szóvivője úgy nyilatkozott, hogy mindenben megpróbálnak együttműködni az Európai Unióval. Már eddig is sok változtatást hajtottak végre, pl. az Európai Unió döntése miatt kapott minden új iPhone készülék USB-C töltőt.

Most azonban úgy tűnik, az Apple megelégelte a követeléseket, ezért az európai felhasználók számára várhatóan csak a jövő évben válnak elérhetővé a fent említett funkciók.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pexels / PhotoMIX Company)