Apple Watch-ot visel? Lehet, hogy már nem sokáig tudja használni

A techóriás az Apple Watch bizonyos típusait lassan leépíti.

2024. június 19., 17:53

Szerző:

A sokak által kedvelt Apple Watch legtöbb típusára hamarosan újabb frissítés érkezik, ám több korábbi modell már nem kap támogatást az Apple-től – számolt be róla az Index.

A technikai eszközök piacán az okosórák egyre nagyobb részt követelnek maguknak, ami nem is meglepő annak fényében, hogy évről évre egye több hasznos funkcióval bővítik a kínálatot a gyártók.

A fejlesztésekben élen jár az Apple: a vállalat az iPhone mellett egyre több Apple Watch eladásával is büszkélkedhet. Az éves nagy Apple-eseményen, ahol az újdonságokat a nagyközönségnek is bemutatják, idén a watchOS 11-ről is hallhattak az érdeklődők.

Az okosórákhoz tartozó frissítés nem tartalmaz rengeteg újdonságot, viszont számos olyan funkciót is beleépítettek, amit a felhasználói visszajelzések alapján már régóta igényeltek az eszközök tulajdonosai. Csakhogy ez a frissítés nem lesz mindenki számára elérhető.

Néhány Apple Watch kimegy a divatból

Nem meglepő, hogy a műszaki eszközök elavulttá válhatnak, az azonban sokakat érzékenyen érinthet, hogy egyre rövidebb az az időtartam, amíg naprakésznek tekinthető egy-egy eszköz – és ez még akkor is így van, ha egy drágább készülék van a birtokunkban.

Az olyan gyorsan fejlődő eszközök esetében, mint amilyenek az okosórák vagy a telefonok, egy néhány évvel korábbi modell már valóban réginek számít. A gyártók azonban igyekeznek a frissítésekkel aktualizálni a régebbi eszközöket is, ez viszont csak egy bizonyos ideig tart.

Úgy tűnik, néhány Apple Watch ideje lassan lejár, ugyanis a techóriás bejelentette, hogy a watchOS 11 számos korábbi készülékre már nem érkezik meg, annak ellenére sem, hogy az újdonságoknak nincs szüksége a legmodernebb hardveres háttérre.

Akinek az Apple Watch Series 6-nál régebbi készüléke van, már nem számíthat frissítésekre az eszközéhez. Ami sokakat megdöbbentett, az az, hogy az Apple Watch SE első generációja sem kap frissítést, annak ellenére sem, hogy a watchOS 10 még működött rajta, a felhasználók körében pedig az egyik legkedveltebb típus volt. 2020-ban adták ki, de a jelek szerint az Apple ezt már túl régi modellnek találja.

A szoftveres támogatás elmaradásától függetlenül ugyan még hosszú ideig használhatóak maradnak a készülékek, azonban számos funkció nem lesz elérhető a felhasználók számára, és az is problémát jelenthet, hogy a biztonsági frissítések sem érkeznek meg. A watchOS 11 telepítéséhez az iOS 18 szükséges, így tovább bonyolítja a helyzetet, hogy hiába rendelkezik valaki egy Watch Series 6, vagy annál újabb okosórával, ha a telefonja egy régebbi darab: az újítások letöltéséhez először az iPhone frissítésére is szükség lesz.

(Képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)