Apple Watch-ot visel? Lehet, hogy már nem sokáig tudja használni

A techóriás az Apple Watch bizonyos típusait lassan leépíti.

2024. június 19., 17:53

Szerző:

A sokak által kedvelt Apple Watch legtöbb típusára hamarosan újabb frissítés érkezik, ám több korábbi modell már nem kap támogatást az Apple-től – számolt be róla az Index.

A technikai eszközök piacán az okosórák egyre nagyobb részt követelnek maguknak, ami nem is meglepő annak fényében, hogy évről évre egye több hasznos funkcióval bővítik a kínálatot a gyártók.

A fejlesztésekben élen jár az Apple: a vállalat az iPhone mellett egyre több Apple Watch eladásával is büszkélkedhet. Az éves nagy Apple-eseményen, ahol az újdonságokat a nagyközönségnek is bemutatják, idén a watchOS 11-ről is hallhattak az érdeklődők.

Az okosórákhoz tartozó frissítés nem tartalmaz rengeteg újdonságot, viszont számos olyan funkciót is beleépítettek, amit a felhasználói visszajelzések alapján már régóta igényeltek az eszközök tulajdonosai. Csakhogy ez a frissítés nem lesz mindenki számára elérhető.

Néhány Apple Watch kimegy a divatból

Nem meglepő, hogy a műszaki eszközök elavulttá válhatnak, az azonban sokakat érzékenyen érinthet, hogy egyre rövidebb az az időtartam, amíg naprakésznek tekinthető egy-egy eszköz – és ez még akkor is így van, ha egy drágább készülék van a birtokunkban.

Az olyan gyorsan fejlődő eszközök esetében, mint amilyenek az okosórák vagy a telefonok, egy néhány évvel korábbi modell már valóban réginek számít. A gyártók azonban igyekeznek a frissítésekkel aktualizálni a régebbi eszközöket is, ez viszont csak egy bizonyos ideig tart.

Úgy tűnik, néhány Apple Watch ideje lassan lejár, ugyanis a techóriás bejelentette, hogy a watchOS 11 számos korábbi készülékre már nem érkezik meg, annak ellenére sem, hogy az újdonságoknak nincs szüksége a legmodernebb hardveres háttérre.

Akinek az Apple Watch Series 6-nál régebbi készüléke van, már nem számíthat frissítésekre az eszközéhez. Ami sokakat megdöbbentett, az az, hogy az Apple Watch SE első generációja sem kap frissítést, annak ellenére sem, hogy a watchOS 10 még működött rajta, a felhasználók körében pedig az egyik legkedveltebb típus volt. 2020-ban adták ki, de a jelek szerint az Apple ezt már túl régi modellnek találja.

A szoftveres támogatás elmaradásától függetlenül ugyan még hosszú ideig használhatóak maradnak a készülékek, azonban számos funkció nem lesz elérhető a felhasználók számára, és az is problémát jelenthet, hogy a biztonsági frissítések sem érkeznek meg. A watchOS 11 telepítéséhez az iOS 18 szükséges, így tovább bonyolítja a helyzetet, hogy hiába rendelkezik valaki egy Watch Series 6, vagy annál újabb okosórával, ha a telefonja egy régebbi darab: az újítások letöltéséhez először az iPhone frissítésére is szükség lesz.

(Képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.