Átvette az irányítást az okosóra, riasztotta a rendőrséget

Az Apple hangasszisztense, Siri túlaggódta a helyzetet: az okosóra rendőröket és mentőket hívott a tulajdonosának, mert azt hitte, az óra tulajdonosa bajban van.

2023. január 24., 11:41

Szerző:

Nagy erőkkel vonult ki a rendőrség egy sydney-i edzőterembe, miután Siri, a hangasszisztens riasztotta őket. A harmincas évei közepén járó Jamie Alleyne thai boksz edzést tartott az ausztrál nagyvárosban múlt kedden reggel, amikor egyszer csak egy rendőr lépett be az edzőterembe. Őt több kollegája követte, köztük egyenruhások és civil ruhások is – írja a raketa.hu. A riasztás végül alaptalannak bizonyult, és mint kiderült, számos szerencsétlen véletlen összjátékának vezetett odáig, hogy a rendőrök és a mentők ellepjék a helyszínt. 

„Amikor mentők érkeztek az épület elé, akkor szartam igazán össze magam” – emlékezett vissza az edző. Megkérdezték tőle, miért hívta ki őket, mire az edző azt válaszolta, hogy nincs is nála a telefonja. Végül kiderült, hogy az Apple hangasszisztense, Siri riasztott, miután a férfi Apple Watch okosóráján be volt kapcsolva az alkalmazás. Az edzésen Alleyne folyamatosan az „egy-egy-kettő, egy-egy-kettő" utasításokat adta a tanítványának, ami – ahogyan Magyarországon is – segélyhívó telefonszámként működik. Siri pedig tárcsázta a számot. Ha ez nem volna elég, az edző „jó lövés”, „szép lövés” visszajelzésekkel bíztatta a tanítványt, ami alapján a diszpécserek attól tartottak, hogy lövöldözéshez riasztják őket. 

A rendőrök és a mentők körbevették a helyszínt, így derült ki, hogy Siri vészhelyzeti riasztást adott le.

(Kiemelt képünk: Az Apple amerikai számítástechnikai cég új Apple Watch Series 4 Nike Sport nevű okosórái egy sydney-i Apple-üzletben 2018. szeptember 21-én, az árusításuk megkezdésének napján. MTI/EPA/Paul Braven)