Veszélyben van a telefonja, ha telepítette ezeket az applikációkat

Komoly problémát jelenthet, ha a telefon kapcsolatba került bizonyos alkalmazásokkal.

2024. június 18., 12:19

Szerző:

Összesen 13 applikációról derült ki, hogy veszélyt jelentenek a telefon, illetve az adatok biztonságra nézve – írta meg a HVG a Gizchina értesüléseire hivatkozva.

A McAffee kiberbiztonsági cég szakembereinek sikerült rájönniük, hogy bizonyos kártékony alkalmazások nagy mennyiségben kerülhettek a felhasználók eszközeire, ezzel pedig hatalmas károkat okozhatnak világszerte.

A kiberbűnözők ma már kifinomult módszerekkel dolgoznak, és egyre többen esnek áldozatul a megtévesztő üzeneteiknek, vagy éppen a szórakoztatónak álcázott kártékony applikációknak, amelyek a telefonra telepítve szinte azonnal átveszik az irányítást a készülék felett, és könnyedén ellopják az érzékeny adatokat.

Így kerülhet kapcsolatba a telefon a kártékony applikációkkal

A szakemberek időről időre arra figyelmeztetnek, hogy gyanús alkalmazásokat senki ne töltsön le az okostelefonjára, és azt tanácsolják mindenkinek, hogy az iPhone-ok esetében kizárólag az App Store-ból, az Android telefonokra pedig a Play Áruházból töltsenek le alkalmazásokat, ugyanis ezeken a hivatalos platformokon többféle szűrésen is átesnek az alkalmazások, mielőtt a felhasználók számára is elérhetővé válnának.

A mostani eset éppen azért jelent súlyos kockázatot, mert a kártékony alkalmazások kijátszották a Play Áruház szűrőit, így aki Android operációs rendszert futtató telefonnal rendelkezik, és letöltötte valamely applikációt, annak veszélybe kerülhettek az adatai és maga a készüléke is.

A kártékony alkalmazások többféle jogosultságot is kérnek a felhasználótól, hozzáférnek érzékeny adatokhoz, ezt követően pedig a háttérben kapcsolatot építenek ki a kiberbűnözők szervereivel, akikhez így azonnal eljutnak azok a személyes adatok, amelyekkel pillanatokon belül visszaélhetnek.

A legkülönfélébb applikációkkal verik át a felhasználókat a bűnözők, a jelenleg kiszűrt alkalmazások között van grafikai témájú, horoszkópos, lépésszámláló, játék és fogyást segítő, diétás alkalmazás is.

Az alábbi alkalmazásokról derült ki, hogy károsak:

  • Essential Horoscope for Android
  • 3D Skin Editor for PE Minecraft
  • Logo Maker Pro
  • Count Easy Calorie Calculator
  • Sound Volume Extender
  • LetterLink:
  • Numerology: Personal Horoscope & Number Predictions
  • Step Keeper: Easy Pedometer
  • Track Your Sleep
  • Sound Volume Booster
  • Astrological Navigator
  • Universal Calculator

A szakemberek azt javasolják, hogy aki ezek közül bármelyiket is telepítette korábban a telefonjára, azonnal távolítsa el azt, és csak ellenőrzött forrásból telepítsen alkalmazásokat a telefonjára – bár ez sem jelent mindig védelmet, hiszen a fentieket is a hivatalos alkalmazásboltból tölthették le a felhasználok. A Play Áruház viszont gyorsan reagált, és már el is tüntette a kínálatából a problémás applikációkat.

(Képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

Tudja mi a tripofóbia? A lyukaktól, lyukacsos felületektől való félelem. Egyes megállapítások szerint ez a fóbia az interneten terjed, más álláspont szerint az internet csak felszínre hozta ezt az ősi, mélyen gyökerező félelmet.