Hamis telefonos alkalmazásokon keresztül emelhetik le a pénzét a csalók

Egy-egy álüzenet vagy applikáció segítségével a csalók hozzáférhetnek a telefonon tárolt pénzekhez is.

2024. szeptember 11., 11:52

Szerző:

Ma már egyre többen használnak digitális pénztárcákat vagy kriptotárcákat, amelyek lehetővé teszik, hogy csupán a telefon segítségével fizethessenek bárhol. Csakhogy a csalók ezt ki is használják, és aki nem elég körültekintő, akár komoly anyagi kárt is elszenvedhet – figyelmeztetett az ArsTechnica.

Több bank és szolgáltató is lehetővé teszi, hogy ügyfeleik bankkártya helyett egy arra alkalmas készülékkel bárhol és bármikor fizethessenek, és bár ezekhez többféle hitelesítési módszer is tartozik, a bűnözők még így is megtéveszthetik a felhasználókat.

Ez a csalók módszere

A szakértők eddig már 280-nál is több rosszindulatú alkalmazást fedeztek fel, amelyek mindegyike arra specializálódott, hogy az Android-készülékeken az optikai karakterfelismerés segítségével hozzáférjen a banki adatokhoz.

Az alkalmazásokat sokan gyanútlanul letöltik a telefonjukra, hiszen általában teljesen másnak álcázzák magukat. Gyakran például egy közüzemi szolgáltató, bank, streaming-szolgáltató vagy kormányzati szerv platformjaként adják ki magukat, illetve a tőlük érkező álüzenetek kiküldésével sarkallnak arra, hogy a felhasználó letöltsön egy ismeretlen applikációt.

Amint települtek a készülékre, képesek ellopni a digitális pénztárcákat hitelesítő adatokat, amelyeket dekódolnak és távoli szerverekre továbbítanak. Ily módon a csalók máris hozzáférhetnek az így tárolt összegekhez, amelyeket azonnal le is emelnek.

SangRyol Ryu, a McAfee biztonsági cég kutatója szerint ezek a módszerek már korábban is léteztek, és a gyenge adatvédelmi beállítások végzetesek lehetnek. Sokféle azonosítási módszer létezik, de a rosszindulatú kártevők képesek ezeket olvasható, írott szöveggé átalakítani, így azok bárki által felhasználhatóvá válnak.

Egyelőre nincs arra utaló jel, hogy bármelyik alkalmazás megjelent volna a Google Play áruházban, az Android telefonok hivatalos applikációinak gyűjtőhelyén, de a szakemberek azt javasolják, hogy továbbra is mindenki legyen nagyon körültekintő. Mint mondják, ismeretlen forrásból származó alkalmazást sosem szabad letölteni, és a gyanús üzenetekben található linkekre sem érdemes rákattintani, akár emailben, akár SMS-ben érkeztek.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)