Így verik át SMS-ben a csalók, új módszerrel tévesztenek meg mindenkit

Ismét próbálkoznak a csalók, ezúttal szöveges üzenetet küldenek az áldozataiknak.

2024. június 20., 15:20

Szerző:

Az érzékeny adatainkra kíváncsiak azok a csalók, akik a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. nevében SMS-t küldenek az áldozataiknak, és egy díjtartozás kiegyenlítésére szólítják fel őket – derült ki a szolgáltató MTI-nek küldött közleményéből.

Az SMS-ben egy link is szerepel, amelyre ha a gyanútlan felhasználó rákattint, egy olyan oldal nyílhat meg a telefonján, amely az arculati elemeit tekintve valóban hasonlít a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. oldalára, a hamis weboldalon még a logó is szerepel.

A csalók által készített, hamis weboldalon számos adat megadását kérik, és amennyiben a felhasználó ennek eleget tesz, és begépeli a kért adatokat, azok máris a bűnözők birtokába jutnak. Mivel a megadandó adatok között banki adatok is szerepelnek, a csalók pillanatokon belül hozzáférnek az áldozat bankszámlájához és az azon tárolt pénzhez is.

Nem könnyű kiszűrni az ilyen megtévesztő üzeneteket, néhány dolog azonban segíthet az azonosításukban.

A csalók szinte soha nem hazai telefonszámot használnak

Gyanús lehet, hogy a legtöbb üzenet, amelyet a bűnözők küldenek, szinte mindig külföldi telefonszámról érkezik. A szöveget gyakran a magyar nyelv szabályainak figyelmen kívül hagyásával fogalmazzák meg, és sürgető hangvételűek, amellyel azonnali cselekedetre sarkallják az áldozatot.

Természetesen az is sokat segíthet, ha valaki biztos abban, hogy az üzenet tartalma valótlanságot állít. A csalók azonban az interneten és más platformokon is egyre kifinomultabb módszereket használnak.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgálatót Zrt. arra is felhívta a figyelmet, hogy ők egyetlen ügyfelet sem keresnek meg SMS-ben, ezért mindenkit arra kérnek, aki ilyen gyanús tartalmú üzenetet kapott, hogy ne kattintson az abban található linkre.

A csalók azonban nemcsak rájuk hivatkoznak: akár a rendőrség nevében is küldhetnek SMS-t. Ezekben az üzenetekben valamilyen bírság megfizetésére figyelmeztetik a felhasználót. A legtöbben ilyenkor - tartva a szankcióktól - azonnal rákattintanak a linkre, és átutalják a kért összeget, vagy megadják a bankkártyájukhoz tartozó adataikat.

A hatóságok régóta küzdenek a csalás ezen formái ellen is, ám arra kérik a lakosságot, hogy minden esetben legyenek körültekintőek, és amennyiben mégis csalás áldozataivá váltak, tegyenek feljelentést, ugyanis csak az ő segítségükkel fedhető fel a csalók kiléte, és így tehetnek azért, hogy a jövőben ne fordulhassanak elő hasonló esetek.

(Képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)