Csalók próbálják átverni a Yettel ügyfeleit

Veszélyben lehetnek a Yettel azon ügyfelei, akik feltöltőkártyás telefonnal rendelkeznek.

2024. június 4., 17:32

Szerző:

Az internetes csalók ezúttal a Yettel ügyfeleit próbálják átverni, amelyről már a telekommunikációs cég is értesült, így mindenkit óvatosságra szólítottak fel – közölte az MTI.

Ma már folyamatosan ébernek kell lennünk az internet-, illetve a bankkártya-használat során, ugyanis a kiberbűnözők számos kifinomult módszerrel próbálják meg rászedni a gyanútlan áldozatokat.

A csalások legalattomosabb formája, ha nem ellopják az adatokat, hanem úgy tévesztik meg áldozatukat, hogy ő magától elárulja azokat. Ebben az esetben ugyanis mind a bank, mind a hatóságok lehetőségei korlátozottak, az ügyfelet pedig akár jelentős pénzügyi kár is érheti.

A Yettel ügyfeleit így próbálják megtéveszteni

A telekommunikációs cég tájékoztatása szerint a csalók támadásai elsősorban a Yettel feltöltőkártyás ügyfeleit célozzák. A bűnözők egy, a Yettel weboldalához megszólalásig hasonlító honlapot hoztak létre.

Aki itt indítja el az egyenlegfeltöltést, nemcsak azt az összeget juttatja a csalók kezére, amit a feltöltésre szánt, ugyanis amint beírja a hamis oldalon a bankkártya-adatait, az azonnal a bűnözők kezébe kerül, így az ügyfél adott bankszámlán tárolt pénzéhez is hozzáférnek.

A weboldal valóban megtévesztő, ráadásul tovább nehezíti a helyzetet, hogy a Google találati listája is elsők között dobja fel, így rendkívül körültekintően kell eljárni.

A Yettel két fontos információra is felhívta ügyfelei figyelmét. A weboldal ugyan valóban nagyon hasonlít az eredetire, ám egy ponton könnyen ellenőrizhetővé válik, ez pedig az URL-cím. Az eredeti weboldallal szemben a hamis weboldalon a Yettel nevét két „L” betűvel írták be, a „.hu” végződés helyett pedig „.com” végződést kapott. Ez lehet a legfontosabb figyelmeztető jel. A Yettel ugyan a saját webes hálózatain letiltotta a hamis oldal elérhetőségét, de a veszély nem hárult el.

A másik fontos információ, hogy a Yettel arra kérte minden feltöltőkártyás ügyfelét, hogy az egyenlegfeltöltést a jelenleg sokkal biztonságosabbnak számító applikációban végezzék, ha pedig mindenképpen webes feltöltésre van szükségük, keressék fel a szolgáltató hivatalos weboldalát a https://www.yettel.hu/feltoltes címen.

A társaságnál bíznak abban, hogy minél gyorsabban sikerül elfogni az elkövetőket, ám addig is fokozott figyelmet kértek az ügyfelektől.

(Képünk illusztráció. Fotó: Michal Fludra / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Orbán Viktor miniszterelnök Berlinbe utazott, ahol pénteken tárgyalást folytat Olaf Scholz német kancellárral - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke csütörtökön.