Új módszerrel próbálkoznak a csalók - nehogy kattintson, ha ilyen levelet kap!

Új módszerrel próbálják meg átverni az egyik legnagyobb magyarországi bank ügyfeleit a csalók.

2024. május 25., 08:26

Szerző:

A napokban újabb módszerrel kezdték el támadni az egyik legnagyobb hazai bank ügyfeleit internetes csalók. Míg korábban banki visszaélésekre, nem engedélyezett tranzakciókra hivatkozva próbálták a belépési azonosítókat kicsalni az OTP Bank számlatulajdonosaitól, az új átverésben ennél némileg hihetőbb okra: új hitelesítési eljárások bevezetésre hivatkoznak - írja a PC Fórum.

A meglepően jó magyarsággal írt levélben ez olvasható:

„Tisztelt Ügyfelünk,Felhívjuk figyelmét, hogy 2024. május 20-től új online banki hitelesítési eljárásokat vezetünk be az összes online banki felhasználó magánéletének védelme érdekében. Mivel Ön már regisztrált az online banki szolgáltatásokra, mindössze annyit kell tennie, hogy megerősíti online banki adatait.”

A kattintható linken természetesen egy az OTP Bank-hoz egyáltalán nem köthető, hamis, a személyes és bejelentkezési adatok ellopására szolgáló adathalász weboldalt lehet találni, ahol nem szabad adatainkat megadni - de ha valaki ezt mégis megteszi, akkor hozzásegíti a csalókat ahhoz, hogy azok esetleg megszerezzék pénzét számlájáról - írja a lap.

Ne lepődjön meg, ha megkeresi Mészáros Lőrinc – Újabb átverés terjed az interneten

Egy friss jelentés szerint a legnagyobb arányban nem a nyugdíjasok, hanem a gyerekeket nevelő felnőttek válnak átverés áldozatává. Robbanásszerűen nőtt azoknak a kibercsalásokkal kapcsolatos eseteknek a száma, amelyek a Pénzügyi Békéltető Testülethez futnak be – számol be az RTL.

Aggasztó adatokat tett közzé a Magyar Nemzeti Bank (MNB) mellett működő Pénzügyi Békéltető Testület (PBT) nemrég kiadott éves jelentésében. Ebből egyebek mellett az derül ki, hogy megtöbbszöröződött az elmúlt években a kibercsalásokkal kapcsolatos panaszok száma. A PBT feladata, hogy segítsen rendezni a fogyasztók és a pénzintézetek közötti vitákat, az ügyfelek jellemzően akkor fordulnak a testülethez, ha a pénzügyi szolgáltatójukkal nem sikerült rendezniük a problémájukat. Második körben a PBT igyekszik a két fél álláspontját meghallgatva igazságot tenni. Ha ez sem hoz eredményt, akkor az ügyfél a bírósághoz fordulhat.

A PBT-hez tavaly 2770 kérelem érkezett be, valamivel kevesebb, mint a korábbi években, ezekből viszont 1106 kiberbűnözéssel kapcsolatos panasz volt. 2022-ben még csak 322 kibercsalásos megkeresés futott be a testülethez, 2021-ben pedig mindössze 124, öt évvel korábban pedig csak 25.  Ebből is látszik, hogy nagyon gyors ütemben nő az áldozatok száma, a bankok pedig elég gyakran visszautasítják az átvert ügyfelek kártérítési igényeit.

Ismert emberekre hivatkozva terjed egy befektetési átverés 

Gyakori, hogy ismert emberek nevét felhasználva reklámoznak befektetéseket a csalók. Például Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgató nevét felhasználva, vagy Mészáros Lőrinccel, Pataky Attilával és Palvin Barbarával is felbukkantak hasonló reklámok az interneten. Ezek a csalók távoli hozzáférést biztosító programon keresztül fértek hozzá az ügyfelek bankszámlájához. Volt, hogy kezdetben még utaltak is a számlájukra kisebb összeget, hadd higgye az áldozat, hogy valóban fial a befektetése. Előfordult olyan is, hogy a bűnözők tízmillió forintos személyi kölcsönt vettek fel az áldozat nevében.

Az egyik áldozat úgy járt, hogy egy hónappal a regisztráció után kapott a befektetési cégtől egy még kedvezőbb ajánlatot, amihez be kellett kapcsolnia az Anydesk (távoli elérést biztosító) programot. Mire észbe kapott, a bűnözők az összes pénzt elutalták a számlájáról, sőt 10 millió forintnyi személyi kölcsönt is igényeltek online a nevében, és azt is ellopták – írja a 24.hu. 

Számos sikeres visszaélés történt úgy, hogy kicsalták az ügyfelek ApplePay- vagy GooglePay-regisztárcióhoz szükséges adatait, kódjait, emellett az ügyfelekhez adathalász emailek és sms-ek is érkeztek, amelyek hamis banki weboldalakra vezettek. Utóbbi esetben előfordult, hogy egy QR-kód mobilbankos beolvasását kérték a hamis honlapon, amit az ügyfél meg is tett. Ezt követően az összes számláján lévő pénzt elutalták a csalók, akik, amíg az ügyfél a hamis honlapon járt, a valódin beállítottak egy, a teljes számlaegyenlegre szóló tranzakciót.

Ezeket a leggyakoribb árverési módszerek: 

Tavaly a PBT-hez beérkezett kibercsalások csaknem felénél meghamisított banki oldalon lopták el az áldozatok pénzét, ezekre gyakran szintén hamis csomagküldő oldalról jelentkeztek be az áldozatok. Összesen 516 ilyen eset volt.  A kibercsalással kapcsolatos kérelmek mintegy ötöde kapcsolódott hamis banki híváshoz, szintén az ötöde pedig vitatott bankkártyahasználathoz.  Az adathalász emaileknek kevesen dőlnek be, 41 ilyen eset volt, kevesebb, mint 2022-ben.  Az adathalász sms-ek viszont egyre gyakrabban betalálnak, a 2022-es 6 darabról 41-re nőtt az ilyen panaszok száma. Emellett befektetésekkel kapcsolatos csalások is előfordultak tavaly.

(Kiemelt kép: Freepik)