3 jel, ami arra utal, hogy nem emberrel csetel, hanem a csalók által használt mesterséges intelligenciával

Amennyiben a mesterséges intelligencia segít válaszokat adni egy csalónak, az üzenetek merőben mások, mint amikor emberrel csetelünk. A három legfontosabb jelből egyszerűen kiszűrheti, mikor kerül ilyen helyzetbe. Vigyázzon, minden pénzét ellophatják a csalók!

2024. május 14., 12:42

Szerző:

Aki gyakran hirdet meg használt cikkeket eladásra, annak élete részévé váltak a robotokkal folytatott beszélgetések. Feltölt valamit például a Facebook Marketplace felületére, és pillanatokon belül özönlenek az üzenetek, amelyekben hasonló szókészletet használva érdeklődnek afelől, hogyan szerezhetnék meg – valójában nem az árut, hanem az eladó pénzét – hívja fel a figyelmet a divany.hu a Femina cikke alapján. A robotok által generált cset-üzenetekkel főleg az idős korosztályt tudják megtéveszteni a csalók.

A mesterséges intelligenciát csalások tömkelegében vetik be az ártó szándékú internethasználók: egyszerű megoldást jelent a technológia arra, hogy gyanútlan emberrel elbeszélgetve végrehajtsa a csalás oroszlánrészét.

A robotok nagyszerűen tudnak kommunikálni bármilyen nyelven, így akár magyarul is. Ezzel komoly segítséget nyújtanak a bűnözőknek, mivel azoknak rengeteg erőforrása szabadul fel, ha helyettük a mesterséges intelligencia cserkészi be a gyanútlan embereket.

A csalások automatizálása már jelenünk része, de szerencsére vannak olyan gyanújelek, amelyeket felismerve érdemes azonnal behúzni a kéziféket, és kilépni a beszélgetésből.

Tény, hogy egyre valószerűbb válaszokat adnak ezek a robotok, amelyek az automata ügyfélszolgálatok érájában még megtévesztőbbek, de azért nem teljesen olyanok, mintha hús-vér ember pötyögné be a válaszokat kérdéseinkre. Ha a következőket tapasztalja, jobb, ha lezárja a beszélgetést:

  • a válaszok túl gyorsan jönnek;
  • ismétlődő frázisokat, akár egész mondatokat tartalmaznak, a humort pedig nem értik;
  • nagyon komplikált mondatokban fogalmaznak – ezek angolul lehetnek tökéletes nyelvtannal megírtak is, de magyarul azért még többet hibázik az MI. A tegezés és a magázás keverése egy beszélgetésen belül tipikus jele szokott lenni annak, hogy nem emberrel beszél.


Ha bármilyen platformon ilyen jelekbe botlik, érdemes kétszer is átgondolni, egyáltalán folytatja-e a beszélgetést, az pedig garantált, hogy ilyen csetekben veszélyes lehet megadni érzékeny adatokat.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)

Tudja mi a tripofóbia? A lyukaktól, lyukacsos felületektől való félelem. Egyes megállapítások szerint ez a fóbia az interneten terjed, más álláspont szerint az internet csak felszínre hozta ezt az ősi, mélyen gyökerező félelmet.