Undorító átverés terjed a Facebook felületén, a legemberibb érzelmeink segítségével fosztanak ki bennünket

Amióta létezik Facebook, azóta lopják a személyes adatainkat vagy paliznak be bennünket a népszerű oldalon. Ezúttal azonban minden eddiginél ocsmányabb átverés szedi az áldozatokat: a csalók a gyász érzésére támaszkodva forgatnak ki bennünket a pénzünkből.

2024. február 28., 11:07

Szerző:

Mostanra jó eséllyel többen is találkoztak a Facebook oldalain terjedő halálhíres csalással, melynek során az ismerősök feltört fiókjaiba belépett elkövetők olyan bejegyzéseket tesznek közzé, miszerint meghalt barátjuk vagy hozzátartozójuk. A csali posztra kattintók egy hamis Facebook belépési oldalon találják magukat, amely megpróbálja ellopni a felhasználói nevüket és a jelszavukat – írja az Origo.

A kreatív csalók most egy tematikusan hasonló, ám eddig nem látott trükkel kezdtek támadni: hamis profilokon keresztül temetkezési vállalatok valódi bejelentéseit osztják meg a Facebookon, majd megpróbálják rávenni az elhunytak ismerőseit, hogy vegyenek részt internetes közvetítésen keresztül a temetésükön.

A csalók linkjére kattintva egy adathalász weboldal töltődik be, amely kártyaadatokat követel a szertartáson való távoli részvételért.

Nem világos, hogy milyen sors vár az áldozatoktól kicsalt kártyaadatokra, de az efféle esetekben jellemzően sötét webes piactereken kötnek ki, más bűnözők vásárolják meg azokat az interneten történő illetéktelen fizetés céljából.

Nem csak a Facebook hordoz veszélyeket, bárhol lecsaphatnak ránk az internetes csalók

Korábbi cikkünkben összeszedtük, hogy mit tehetünk az ellen, hogy internetes csalás áldozatai legyünk. Mint írtuk:

csak 2023-ban 10 milliárd forintot csaltak ki a kiberbűnözők a magyar károsultaktól.

Ez a hatalmas összeg ráadásul évre évre egyre magasabb lehet, hiszen a bűnözők mindig újabb módszerekkel kísérleteznek, hogy megszerezzék a személyes és a banki adatokat. Ráadásul,

a szakértők várakozása szerint az idén újabb módszerekkel bővül a csalások tárháza, és egyre hihetőbbé válnak a csalások. 

Arról is beszámoltunk, hogy egy, még az unokázós csalásnál is aljasabb átverés terjed Magyarországon. A rendőrség arra kéri a lakosságot, hogy még véletlenül se higgyék el, ha azzal hívják fel őket, hogy egy nyereményjáték győztesei.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Chris DELMAS / AFP)