Figyelem: ismét csalók próbálnak lecsapni a pénzükre

Az OTP arra figyelmeztette ügyfeleit, hogy adathalász csalók az átutalásokra automatikusan beállított napi limit megemelésére, illetve a számlájukon található összeg elutalására próbálják rávenni őket - tájékoztatta a pénzintézet az MTI-t pénteken.

2024. június 7., 12:04

Szerző:

A közleményben kiemelték: az ügyfelek védelmében a bank május 8-tól automatikusan 1 millió forintos napi limitet állított be minden, az OTP internet- és mobilbankból indított átutalásra, amit csak a bankfiókban személyesen, vagy a Mobilbanki alkalmazásban lehet megváltoztatni. Felhívták a figyelmet arra, hogy az elmúlt időszakban csalók gyanús tranzakciókra hivatkozva arra kérik az ügyfeleket, hogy ezt a limitet változtassák meg és pénzüket utalják "biztonságos számlára".

Közölték, hogy a bank ilyen kéréssel sosem fordul az ügyfelekhez és ezekben az esetekben azonnal meg kell szakítani a hívást és tájékoztatni a pénzintézetet.

A tájékoztatás szerint a csalók egy másik módszerrel is próbálkoznak: megpróbálják rávenni az ügyfeleket telefonon, sms-ben vagy emailen, hogy új eszközt regisztráljanak mobilbanki alkalmazásukhoz.

Az OTP arra kérte ügyfeleit, kiemelt figyelmet fordítsanak arra, hogy milyen eszközök regisztrálását engedélyezik a Mobilbanki alkalmazáshoz.

Ha új eszköz regisztrálásáról kapnak sms üzenetet, és nem ők szeretnék új eszközről használni a banki szolgáltatásokat, úgy töröljék az üzenetet és ne adják meg a kapott kódot semmilyen felületen - írták.

Új módszerrel próbálkoznak a csalók - nehogy kattintson, ha ilyen levelet kap!

A napokban újabb módszerrel kezdték el támadni az egyik legnagyobb hazai bank ügyfeleit internetes csalók. Míg korábban banki visszaélésekre, nem engedélyezett tranzakciókra hivatkozva próbálták a belépési azonosítókat kicsalni az OTP Bank számlatulajdonosaitól, az új átverésben ennél némileg hihetőbb okra: új hitelesítési eljárások bevezetésre hivatkoznak - írja a PC Fórum.

A meglepően jó magyarsággal írt levélben ez olvasható:

„Tisztelt Ügyfelünk,Felhívjuk figyelmét, hogy 2024. május 20-től új online banki hitelesítési eljárásokat vezetünk be az összes online banki felhasználó magánéletének védelme érdekében. Mivel Ön már regisztrált az online banki szolgáltatásokra, mindössze annyit kell tennie, hogy megerősíti online banki adatait.”

A kattintható linken természetesen egy az OTP Bank-hoz egyáltalán nem köthető, hamis, a személyes és bejelentkezési adatok ellopására szolgáló adathalász weboldalt lehet találni, ahol nem szabad adatainkat megadni - de ha valaki ezt mégis megteszi, akkor hozzásegíti a csalókat ahhoz, hogy azok esetleg megszerezzék pénzét számlájáról - írja a lap.

További részleteket itt olvashat.

(Fotó: vickygharat via Pixabay)

Ahogy a tetőzés elhagyta Budapestet, a védekezés fókusza a Duna főváros alatti szakaszára, délre helyeződött át – mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az állami tévében az árvíz kapcsán.