Adathalászat: így védheti meg a pénzét a csalókkal szemben

Továbbra is óriási probléma az adathalászat: a csalók trükkjei nem újak, viszont sosem látott mértékben növekedett meg a támadások száma.

2024. augusztus 28., 10:12

Szerző:

A tavalyihoz képest is 20 százalékkal, a két évvel ezelőttinél pedig 170 százalékkal nagyobb az adathalász támadások száma az idén. A bűnözők mobiltelefonos üzenetekkel, magukat gyakran a rendőrségnek, mobilszolgáltatónak, vagy csomagküldő cégnek kiadva igyekeznek megszerezni az ügyfelek pénzét és bankkártyaadatait. Az Erste az adathalászat és a csaló SMS-ek mellett most arra is felhívja az ügyfelek figyelmét, hogyan tarthatják biztonságban az adataikat – olvasható a bank közleményében.

Az utóbbi időben megszaporodó adathalász támadásokra és a banki adatok védelmére hívja fel a figyelmet honlapján, közösségi oldalain, George Appban és George Weben, valamint ügyfeleinek küldött külön körlevélben az Erste. A bűnözők mobiltelefonokra küldenek SMS üzeneteket, amelyek gyakran azt a látszatot keltik, mintha egy mobilszolgáltató, csomagküldő cég, a rendőrség, vagy egy streaming szolgáltató küldte volna. Az üzenetekben hűségpontok beváltására, érkező csomaggal kapcsolatos adatok egyeztetésére, bírság befizetésére, vagy előfizetési díj kiegyenlítésére szólítanak fel.

A módszer ugyan nem új, ám most a csaló SMS-ek korábban sosem látott mennyiségben érkeznek. A telefonos üzenetekben a bűnözők elhelyeznek egy linket, amely egy hamis, az adott SMS-ben szereplő cég vagy szervezet honlapjára megtévesztően hasonlító weboldalra mutat. Amennyiben valaki egy ilyen linkre kattintva az ál honlapon, az ott megadott utasításoknak eleget téve a bankkártyájával fizet, az így befizetett pénze mellett a bankkártyaadatait is átadja a bűnözőknek – hívta fel a figyelmet Kósa Anna, az Erste compliance vezetője.

Az Erste már a csalások 90 százalékát ki tudja szűrni, ám hiába minden banki védelem, ha az ügyfél maga adja meg a bankkártyaadatait a csalóknak. A banknál idén már hetente több száz bankkártyát kellett letiltani a bűnözők miatt. A különféle csalásokban érintett és ezért letiltott kártyák száma az Ersténél az idei első hét hónapban 20 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, míg a 2022 azonos időszakával összevetve a növekedés mértéke eléri a 170 százalékot.

Adathalászat - így védheted meg a pénzed

Sose kattints automatikusan egy SMS-ben érkező linkre, állj meg egy pillanatra és gondold végig, valóban ügyfele vagy az adott cégnek, tényleg csomagot vársz-e az adott futárcégtől!

Ha ezekből még nem egyértelmű a csalárd szándék, a látszólagos küldő hivatalos honlapján/mobilapplikációjában biztosan tájékozódhatsz az aktuális nyereményjátékokról, pont-, vagy számlaegyenlegedről, de telefonon is felveheted velük a kapcsolatot.

A rendőrség nem kommunikál SMS-ben az ügyfeleivel, a csomagküldő cégek pedig soha nem kérnek díjfizetésre.

Az SMS-üzenetbe ágyazott link sokszor kis mértékben sem hasonlít az állítólagos küldő nevére.

Mielőtt jóváhagysz egy fizetést, mindenképp ellenőrizd, hogy kinek és mennyit fizetsz! Ha valami eltérést látsz, ne engedélyezd, és jelentsd nekünk!

Ha megtörtént a baj, és ellopták a kártyaadataidat, hívd fel a TeleBankot, akár a George Appból, és kérd a kártyád tiltását! Instant kártyát is igényelhetsz, amit azonnal használhatsz fizetésre.

Ha kapott ilyen levelet a rendőrségtől, semmiképpen ne reagáljon rá

Fontos bejegyzést tett közzé a Facebook-oldalán a BRFK Budapesti Rendőr-főkapitányság. Bejegyzésük tanúsága szerint ugyanis csalók élnek vissza rendőrség nevével. A szélhámosok hamis idézéseket küldenek gyanútlan áldozataiknak, valószínűleg így próbálják meg megszerezni a személyes adataikat. 

Hamis idézés

A rendőrség azt írja a posztban, nagyon sok hívást kaptak azzal kapcsolatban, hogy valaki a BRFK V. kerületi Rendőrkapitányság nevében idézést küldött nekik, hogy egy meglehetőségen súlyos bűncselekmény miatt meg kellene jelenniük egy kihallgatáson. Az idézést persze nem a kapitányság küldte, a nyomtatvány pedig már első ránézésre is több sebből vérzik. Talán a legszembetűnőbb és mindenkinek jól leellenőrizhető, hogyha valaki kap egy idézést, akkor hatóság mindig konkrét személyt idéz. Névvel, születési hellyel, idővel stb.

Azaz, ha egy idézés a személyi adataink összességét tartalmazza, akkor feltehetően valóban egy hivatalos szerv kíván bennünket megszólítani. Ha bizonytalanok vagyunk, vegyük fel a kapcsolatot az idézést küldő hatósággal és győződjünk meg róla, hogy valóban ők kívánnak-e bennünket meghallgatni 

– írják, majd hozzáteszik a mellékelt idézést nem a rendőrség küldte, továbbá arra kérnek mindenkit, ha ilyen tartalmú levelet kap, arra semmiképpen reagáljon rá. A hatóság arra is felhívja a figyelmet, hogy senki ne kattintson gyanús e-mailben vagy SMS-ben kapott linkre. Továbbá kiemelik, senki ne adjuk meg a személyes adatainkat, internetes belépéseinket vagy a bankkártya adatainat. 

(Fotó: Photo: Annette Riedl/dpa/AFP)