Ha kapott ilyen levelet a rendőrségtől, ne dőljön be neki

A rendőrség nevében, elektronikus úton kiküldött idézés útján próbálnak csalók adatokat lopni gyanútlan áldozataiktól. Mutatjuk a részleteket!

2024. július 10., 14:06

Szerző:

„A pofátlanságnak is van határa... Már gyanúsítottként is idéznek, DE KIT??? A rendőrség soha nem küld senkinek hasonló levelet emailben! NE DŐLJ BE A CSALÓKNAK, hiszen ők így akarják kicsalni adataidat” – figyelmeztetett Facebook-oldalán a Tolna vármegyei rendőrség. Bejegyzésükhöz a szóban forgó „idézést” is mellékelték.

A félrevezető levél célja feltehetően az, hogy az internetes csalók ráijesszenek áldozataikra, akik annak érdekében, hogy tisztázhassák nevüket, megadják az összes személyes adatukat. A bűnözők esetleg még pénzt is megpróbálhatnak kizsarolni az alaptalanul megvádolt személyekből. De összességében lássuk, mi áll a kamulevélben:

„Kérjük, szolgáltasson nekünk magyarázatokat a részletes elemzés céljából. Ha nem válaszol az értesítésünkre, az Ön ellen felhozott vádak érvényben maradnak. Ennek következtében elfogatóparancsot adnak ki Ön ellen, és behívják a térségben illetékes igazságügyi hatóság elé. Ráadásul a neve fel lesz jegyezve a Nemzeti Szexuális Bűnözők Nyilvántartásában, és az ügyről értesítést kapnak a médiák, valamint a szexuális bűncselekmények elleni küzdelemmel foglalkozó szervezetek”

– olvasható a rendőrség nevében kiküldött, meglehetősen óvodás jellegű pecséttel ellátott levélben.

Így védhető ki a csalás

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a legtöbben azt gondoljuk magunkról, hogy elég intelligensek vagyunk ahhoz, hogy az internetes csalások bonyolultabb változatain is átlássunk, csakhogy ez egyáltalán nem evidencia. A bűnözők ugyanis ma már olyan kifinomult pszichológiai módszerekkel dolgoznak, hogy szinte bárkit képesek megtéveszteni. Bár a csalók trükkjei elsőre talán bagatellnek tűnnek, de ha valakit elég kitartóan és határozottan próbálnak meg átverni, és a meglepetés erejét is felhasználják, sajnos sikerrel járhatnak.

  • Az egyik legnagyobb nehézséget az okozza, hogy az áldozatok az eset rendőrségnek való jelentése után sem számíthatnak kártérítésre, hiszen az esetek többségében nem ellopják az adataikat, hanem ők maguk árulják el azokat. A bűnözők ennek eléréséhez folyamatosan továbbképzik magukat, és pszichológiai módszereket használnak mások megtévesztésére. A szakemberek szerint ezek ellen csak úgy lehet védekezni, ha minden, idegentől származó megkeresést fenntartásokkal kezelünk.
  • A vészhelyzetre hivatkozó kéréseknél is érdemes higgadtan reagálni, és először átgondolni, hogy van-e realitása a történetnek. Ugyanezen logika mentén érdemes azt is mérlegelni, hogy egy irreális akció mögött vajon nem állnak-e csalók. A netes vásárlások eleve hordoznak magukban némi kockázatot, de aki nem tudja felmérni, mely weboldalak számítanak megbízhatónak, szinte biztos anyagi kárt fog szenvedni.
  • Az érzelmi zsarolás is bevett módszer, amivel megpróbálnak az ember lelkére és segítő szándékára hatni, vagy éppen arra, hogy egy adott terméket vagy szolgáltatást nagyon szeretne megkapni. Ezek ellen úgy lehet a leghatékonyabban védekezni, ha nem adunk ki magunkról személyes információkat, és a legjobb szándék mellett sem utalunk azonnal pénzt egy ideges bankszámlára.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Freepik)