A csalók áldozata lehet, ha ilyen routert használ

Újabb módszert találtak a csalók, amivel érzékeny adatokhoz is hozzáférhetnek.

2024. július 2., 18:02

Szerző:

Nem mindegy, milyen routeren keresztül internetezünk, ugyanis a csalók már ezt is felhasználják ahhoz, hogy hozzáférjenek áldozataik számítógépeihez és adataihoz – hívta fel a figyelmet a HVG a Bleeping Computer értesüléseire hivatkozva.

Hatalmas biztonsági rést fedeztek fel a D-Link DIR-859 típusú routereknél a szakemberek, amelyet már a csalók is észrevettek és ki is használnak. Egy 10-es skálán 9,8-as szintre értékelték a szakemberek a biztonsági kockázat mértékét, ami azt jelenti, hogy a hackerek szinte bármilyen személyes adathoz hozzáférhetnek.

A jelszavak, banki szolgáltatásokhoz tartozó azonosítók, de akár személyes adatok és dokumentumok is a csalók kezébe kerülhetnek. Innen már csak egy lépés, hogy akár a felhasználók bankszámláihoz is hozzáférjenek, és ellopják az azokon található pénzt.

A router a kulcs a csalók számára

A biztonsági problémát már év elején felfedezték a GreyNoise fenyegetéselemző platform szakemberei, ám a gyártó azóta sem javította ki a hibát, és mint az mostanra egyértelművé vált, erre a jövőben sem számíthatnak a felhasználók. Ennek magyarázata, hogy ez a routertípus már elavultnak számít, a D-Link már nem ad ki hozzá szoftveres frissítéseket, és ezen az a tény sem változtat, hogy komoly biztonsági kockázatot jelent a használata.

A D-Link DIR-859 router 2023 decemberéig forgalomban volt hazánkban is, és alapvetően még hosszú ideig használható lenne, hiszen egy többcsatornás és gigabit-képes wifiről, amely ilyen téren nem számít réginek, csakhogy mostanra a gyártó kivonta a forgalomból.

Biztonsági frissítés hiányában a problémát csak az oldja meg, ha felhasználók kiiktatják a routert, és beszereznek helyette egy újat, ami különösen azok számára lehet fájó pont, akik még egy éve sem használják a hálózati eszközt. A szakemberek szerint azonban érdemes mielőbb beszerezni egy másik modellt, mivel a csalók gyakorlatilag bármikor hozzáférhetnek azokhoz az eszközökhöz, amelyek ezen a routeren keresztül használják az internetet.

Annak ellenére, hogy a környezetvédelmi szempontok egyre inkább előtérbe kerülnek, a műszaki cikkek gyártói még mindig az új digitális eszközök vásárlását ösztönzik, pedig műszaki adottságok szempontjából gyakran nem indokolt az eszközök cseréje.

Az azonban egy bevett szokás mind a számítógépek, mind a mobiltelefonok, illetve egyéb digitális eszközök esetében, hogy a frissítések hiánya miatt használhatatlanná válnak: nem kompatibilisek az új szoftverekkel és eszközökkel, illetve biztonsági kockázatot jelentenek. Ezzel a gyakorlattal a gyártók jelentősek növelik az elektronikai hulladék mennyiségét, de a szakemberek szerint a közeljövőben nem várható, hogy a gyártók ne csupán néhány évre tervezzék ezeket az eszközöket.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pexels / Jaycee300s)