Nyaralni készül? Így verhetik át a csalók

Az sincs biztonságban, aki most próbálja lefoglalni a nyaralását; a csalók ezekkel a módszerekkel próbálkoznak.

2024. június 21., 19:15

Szerző:

Óvatosnak kell lennie, aki most próbál szálláshelyet foglalni, a csalók ugyanis már a mesterséges intelligenciát is bevetik, hogy pénzhez jussanak – figyelmeztetett a Dívány.hu.

Az egyik legnagyobb szálláskereső oldal, a Booking figyelmeztetést adott ki, mivel a csalók új módszerekkel próbálják átverni az ügyfeleiket. Ma már az eredetihez küllemében is nagyon hasonló, hamis weboldalak létrehozására is képesek, amelyeken megtévesztő ajánlatokat tesznek közzé.

A mesterséges intelligenciát is segítségül hívták, ugyanis rengeteg nem létező szálláshelyről is létre tudtak hozni hirdetéseket. A hamis weboldalakat olyan szintre fejlesztették, hogy sok felhasználó észre sem veszi, hogy nem a Booking oldalán böngészi a szálláshelyeket. A kedvezőnek tűnő ajánlatok közül nagy eséllyel választani is fog, és a fizetési felület is tökéletesen működik, így a kívánt szálláshely lefoglalásához szükséges összeget át is tudják utalni a gyanútlan ügyfelek. Csakhogy a tranzakció a csalók számláját gyarapítja, a legtöbb szálláshely pedig a valóságban nem is létezik.

A csalók mindent bevetnek

Mivel a Booking.com-on a szálláshelyek hirdethetnek, sok ügyfélben fel sem merül, hogy csalásról lehet szó, és valóban: az is előfordul, hogy egy hamis weboldalon egy máshonnan átvett, valós szálláshely adataival verik át az utazni vágyókat. A Booking tájékoztatása szerint több mint 500%-os növekedést tapasztalnak az ilyen jellegű csalások területén az elmúlt időszakban.

A legnagyobb problémát az jelenti, hogy sok esetben nemcsak egy egyszeri utalás, hanem az adathalászat a fő cél. Ha egy ügyfél a hamis fizetési felületen megadja a bankkártya adatait, sok esetben az azonnal eljut a csalókhoz, akik így bármilyen visszaélésre lehetőséget kapnak, akár arra is, hogy a bankszámlán lévő összes pénzhez hozzájussanak.

E-mailben is egyre több átverés érkezik a felhasználókhoz, általában ezekben azt kérik, hogy az áldozat kattintson egy megadott linkre, és adjon meg többféle személyes adatot is – végül ezek is a bűnözőknél landolnak.

A Booking, illetve a banki szakemberek is azt javasolják, hogy a csalások elkerülése végett érdemes kétfaktoros hitelesítést használni minden tranzakció esetén, valamint felhívták a figyelmet arra is, hogy a szálláshelyeket, illetve magát a keresőoldalt is érdemes ellenőrizni, akár több forrásból is. Mint írják, az e-mailben érkező gyanús linkekre soha nem szabad rákattintani – ezen szabályok betartásával rengeteg kellemetlenségtől kímélheti meg magát mindenki.

(Képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

A napraforgónak és kukoricának jól jött az elmúlt egy hét csapadékos időjárása, de a még aratásra váró búzának és repcének nem - írta csütörtöki agrometeorológiai elemzésében a HungaroMet Zrt.