Csalók próbálnak megtéveszteni a legolvasottabb portálok logoival

Szerencsére ritkán keletkezik kár, az olvasók hamar gyanút fognak.

2024. augusztus 13., 13:38

Szerző:

Az Index azt írja, hogy egy-egy website népszerűségét és olvasottságát nagy pontossággal jelzi, hogy az interneten ténykedő csalók is próbálják saját céljaikra felhasználni. A mesterséges intelligencia tovább növeli a megtévesztő oldalak és üzenetek sikerességét. De nem egyedi esetek ezek, és nem az Index az egyetlen, amelynek arculati elemeit felhasználják, azokra kísértetiesen hasonlító kamuoldalak különböző termékeket és pénzügyi befektetéseket próbálnak rásózni a sokszor gyanútlan olvasókra.

A csalók a 24.hu nevével például olyan termékeket próbáltak értékesíteni, amelyek jelentős egészségügyi kockázatot jelentenek a fogyasztókra nézve. Az Index nevével újabban pénzügyi csalásokkal összefüggésben élnek vissza. Ezek a bűnözők mindent megtesznek azért, hogy a megtévesztés minél hatásosabb legyen, de szerencsére olvasók döntő többségét így sem sikerül megtéveszteniük.

Nemcsak a portálokkal „játszanak”

A csalók nemcsak az ország legolvasottabb hírportáljainak, hanem ismert emberek nevével is visszaélnek. Kezdetben Csányi Sándor OTP-vezér, később Magyar Péter, újabban pedig Vámos Miklós nevével fémjelzett álinterjúk segítségével próbálták becsapni az embereket.

Az egyik olvasó feljelentést tett

Az Index egyik olvasója nyolcszor tett telefonos bejelentést a Budapesti Rendőr-főkapitányságon, miután a Moldován András vállalkozó nevével reklámozott befektetési ajánlatot – amely valójában egy kriptovalutás lehúzási kísérlet volt – többször is feldobta számára a legnagyobb közösségi oldal. Mivel érdemi intézkedést nem sikerült elérnie, írásos feljelentést tett végül, amelyet azonban rövid úton elutasítottak, mégpedig meglepő indokkal.

Az ismeretlen tettes ellen tett feljelentést ismertetve a BRFK azt írta, a feljelentő a Facebook közösségi oldalon egy hamis, de valódinak tűnő Index-cikket olvasott Moldován András letartóztatásáról. A kamuoldal érzékeny adatokat kért, hogy 96 ezer forint befizetésével és egy regisztrációval a gyanútlan olvasót a meggazdagodás ígéretével megtévessze. A feljelentő azonban gyanút fogott, és először tájékozódott a kriptovalutás rendszerről, végül nem kezdeményezett befektetést. Azonban szerencsére senkit nem ért kár.

A BRFK magyarázata szerint a csalás elkövetési magatartása a tévedésbe ejtés.

Moldován András előtt egyébként egyáltalán nem ismeretlen a nevével való visszaélés. Tudomása van olyan csaló oldalról, amelyen halálhíre keltésével generáltak forgalmat, másutt a letartóztatása ellen tüntetőkről kreáltak fiktív hírt. Ő maga nem kezdeményezett jogi eljárást személyiségi jogai védelmében, mivel kevésnek tartja az esélyét annak, hogy a rendőrség megtalálja az ismeretlen elkövetőt.

(Fotó: Pixabay)

16:04

Az Európai Bizottság új javaslata a szabadban lévő közösségi terekből is kitiltaná a cigarettákat és az elektromos dohánytermékeket függetlenül a nikotintartalomtól. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a vendéglátóhelyek teraszán sem füstölhetnek ezután a dohányosok.