A BKK nevében ígérnek ingyen bérletet a csalók

Ingyen BKK-bérletet ígérnek a közösségi oldalon, de valójában csalók akarják ellopni a pénzét. 

2024. augusztus 9., 12:00

Szerző:

A MÁV után most a BKK nevével is csalók élnek vissza. Az átverés a Facebookon terjed, aki pedig nem elég körültekintő, annak a fizetési adatait egy pillanat alatt ellopják a csalók. 

Elsőre nem gyanús

A módszer alaposan kidolgozott, első ránézésre nagyon hiteles is, ugyanis a hirdetés a „BKK – Budapesti Közlekedési Központ” nevű oldal hirdetésével terjed, a laikusok pedig könnyen azt gondolhatják, hogy ez a társaság hivatalos közösségi felülete. A csalók 1 hónapos ingyen BKK-bérletet ígérnek. Az ingyen bérlet megszerzéséhez egy linkre kellene kattintani, ami persze azonnal átiriányít egy csalárd oldalra – írja a HVG.

Jön a trükk

A hamis oldalon aztán gratulálnak az állítólagos nyertesnek, valamint azt állítják, hogy összesen 500 darab havi bérletet sorsolnak ki. Ehhez semmmi mást nem kell tenni, mint kitölteni egy kérdőívet. Persze a bérletet érdekes módon megnyeri mindenki, a valódi csalás pedig ezután következik. Az ingyen bérlet ugyanis nem teljesen ingyenes, kiszállítási díjat, 796 forintot kellen fizetni. 

Kérik az adatokat 

Ehhez meg kellene adni a nevet és a címet, majd a következő lépés feltehetően egy fiktiív fizetési oldal, ami mögött nem a bank, hanem a csalók vannak. Ha ezen a ponton bárki megadja a bankkártyája adatait, akkor garantáltan csalók kezére játszotta át a fizetési adatait. Éppen ezért nagyon fonos, hogy figyeljen oda nagyon a részletekre: ha fura magyarságú, gyanúsan jó ajánlatoknál legyen inkább gyanakvó, főleg akkor, ha az adott oldal linkje nem is hasonlít a valódihoz. Ha viszont ne adj isten már megtörtén a baj, akkor azonnal vegye fel a kapcsolatot a bankjával és tiltassa a kártyáját. 

 

Egyéb módszerek

A csalók egyébként egyre fifikásabb módszerekhez folyamodnak, ezért tényleg nem árt mindig résen lenni. Nemrég például arról írtunk, hogy már parkolás közben sem lehet senki biztonságban. Egész pontosan arról van szó, hogy hamis QR-kódokkal próbálják meg a csalók ellopni az elektromos autósok adatait, így parkolás közben csupaszítják le a bankszámlákat. A dolog viszont nem csak az e-autósokat érinti, már parkolóautomatákon is találtak adathalász kódokat. 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: BKK)

16:04

Az Európai Bizottság új javaslata a szabadban lévő közösségi terekből is kitiltaná a cigarettákat és az elektromos dohánytermékeket függetlenül a nikotintartalomtól. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a vendéglátóhelyek teraszán sem füstölhetnek ezután a dohányosok.