Így kerülheti el, hogy SMS csalás áldozata legyen

Mindenkinek érdemes figyelni a rendőrség által megosztott tippekre, amikkel könnyedén kiszűrhető, ha az önnek küldött üzenet csupán egy SMS csalás. 

2024. július 27., 16:09

Szerző:

Az utóbbi időben egyre több az SMS csalás, amikor az elkövetők rendőröknek kiadva próbálnak meg pénzhez jutni. A police.hu tanácsait megfogadva azonban könnyen kiszúrhatóak a hamis üzenetek, ezekre érdemes mindig odafigyelni. Először is ezekből az üzenetekből hiányzik a megszólítás. Csak annyi szerepel bennük, hogy „Rendőrség:…”. Egy hivatalos értesítésben minimum annyi lenne, hogy „Üdvözöljük!”. A csaló SMS-ek nagy része hibás magyarsággal íródik, rögtön legyen gyanús, ha ilyet tapasztal!

Sokan úgy vélik, hogy ha tudják a telefonszámát, azt komolyan kell venni. Pedig csak véletlenszerűen küldik ezeket az SMS-eket, vagy megvásárolt adatbázisok alapján. Fontos, hogy mindig nézze meg a küldő számát! Ha nem magyar szolgáltatótól érkezik magyar közület, hatóság nevében, akkor biztos, hogy csaló! Ha mégis magyar a küldő száma, akkor utána lehet nézni online vagy telefonos tudakozóban, kihez, mihez tartozik. Jó eséllyel egy feltöltőkártyás telefoné, amit pár nap után kidobnak.

Az SMS csalás linkjére se kattintson

Az üzenetekben szereplő hivatkozásnál mindig nézze meg a címet, hogy mire szeretnék átirányítani. Ha nem .hu a végződés, akkor szinte biztos csalás. A hu-com. például abszolút átverés. A csalóknak két céljuk lehet: Ha rákattint az SMS-ben szereplő hivatkozásra, akkor átirányítják egy oldalra, amin az adatai megadását kérik. Ha megteszi, már el is lopták. Vagy a linkre kattintva rögtön letölt egy rosszindulatú programot a telefonjára, amivel átvehetik az irányítást.

Szintén csalásra utaló jel, hogy semmi konkrétum nem szerepel benne. Sem az, hogy hol, sem az, hogy mikor, mit „követett el”, hanem csak egy összeg. Sok esetben úgy, hogy például: 4500 HUF. A HUF megjelölés is árulkodó, mert a magyar helyesírásban nem használatos ez a forma. Sok üzenet késedelmes fizetésre szólít fel. De csak gondoljon bele: kapott korábban bármilyen fizetési felszólítást, aminek nem tett eleget? Különben hogy lehetne késedelmes fizetése. Végül az egyik legfontosabb tény, hogy a rendőrség sosem küld felszólítást SMS-ben. Hivatalos ügyben kizárólag ajánlott levélben vagy ügyfélkapun kommunikálnak. 

(Kép forrása: Pixabay)