A rendőrség küldött levelet önnek? Vigyázzon, csalás is lehet!

Időről időre felbukkannak a rendőrség nevében küldött hamis emailek - figyelmeztetett kedden az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Kommunikációs Szolgálat a Police.hu-n.

2024. július 16., 15:34

Szerző:

A rendőrség közlemény szerint abból lehet sejteni, hogy csaló levelekről van szó, hogy azok rossz magyarsággal íródtak (idegen nyelvű és magyar kifejezések keverednek, magázó és tegező forma váltakozik), a feladó jól hangzó, de valójában nem létező szervezetekre hivatkozik, például az Országos Rendőrségre.

A feladó valós, a rendőrség honlapján nyilvánosan is fellelhető személyek nevében írja alá a levelet, de a beosztás már gyakran téves. A rendőrség nem küld fenyegető, sürgető hangvételű leveleket – hangsúlyozták. Kiemelték: a rendőrség nem kommunikál gmail levelezőrendszeren keresztül, hanem Ügyfélkapun, Hivatali Kapun, Cégkapun vagy hivatalos e-mail címről, illetve postai úton küld leveleket.

Ha valakinek kétsége támad a küldemény hitelességével kapcsolatban, a „küldő szervezettel” a kapcsolatot ne a levélben található, hanem a rendőrség hivatalos weboldalán olvasható elérhetőségeken keresztül vegye fel - kéri az ORFK.

A netes csalók a hirdetési linken keresztül próbálják megszerezni az eladók bankszámla adatait

Netes eladók személyi és banki adatait próbálják trükkösen megszerezni a csalók: az eladás befejezéséhez küldött link egy kamu oldalra irányítja az érintetteket, ahol be kéne pötyögniük az e-bankos jelszavukat – írja a divany.hu. A lap úgy tudja, hogy az Információk eladókról és csalókról nevet viselő Facebook-csoport hozzászólói szerint a csalók most a kis tételű netes eladókra próbálnak rárepülni.

Az eladókat próbálják átverni a lelketlen csalók

Az egyik eladó tette közzé a csoportban azt a beszélgetését, amelyben a vevő azt kérte tőle, hogy e-mailben küldje el neki a hirdetés linkjét. Az ismeretlen arra hivatkozott, hogy a közösségi oldalon elmosódva látja a képeket. Az eladó azonban nem küldött neki linket, mert szerinte éppen a vevő linkel.

„Megpróbálják megszerezni az e-mailcímed, hogy az arra érkező jelszómódosítókat használhassák”

– vélekedett az egyik kommentelő, akivel elmondása szerint a nap 24 órájában folyamatosan próbálkoznak a csalók.

„Nagyon vigyázzatok! Feltettem eladásra egy fehér cipőt. Kb. 15 perc alatt 12-en írták nekem, hogy postát, mindent fizetnek, csak adjam meg a telószámot, e-mailcímet, lakcímet”

– figyelmeztetett egy másik hozzászóló.

És ezzel még nincs vége. Egy harmadik eladó is csalást gyanít egyes vevői magatartása mögött.

„Üzenetben kaptam valami linket az eladás befejezéséhez, hogy fogadhassam a vételárat, ami valami kamu oldalra vitt, ahol az e-bank belépési adatokat kellett volna megadni” – írta, ám szerencsére nem adta meg az adatait.

(Kiemelt kép: Pixabay)