Fontos! Ne vegye fel a telefont, ha ez a szám hívja

Észak-afrikai csalók pályáznak a gyanútlan mobilozók pénzére, az egyik hazai szolgáltató azt javasolja, ne hívjuk vissza az ismeretlen, külföldi telefonszámokat.

2023. augusztus 5., 11:44

Szerző:

Újra célkeresztbe kerültek a magyar telefontulajdonosok, ugyanis visszatértek a wangiri csalók – írta a napi.hu. A portál szerint, ha váratlanul egy tunéziai telefonszámról kapunk hívást, azaz egy +216 kezdetű telefonszámról keresnek minket és nem ismétlődik meg a hívás, akkor a tapasztalatok alapján tunéziai csalók próbálkoznak pénzszerzéssel. 

A csalók véletlenszerűen, mobilszolgáltatótól függetlenül választják ki a hívott számokat, feltételezhetően automata rendszereket használva, tömegesen indítanak hívásokat, és egy csörgés után azonnal bontják a vonalat, így kevés az esély a hívások fogadására. Abban bíznak, hogy a hívott fél visszahívja őket. A módszer lényege, hogy a csalók a nemzetközi, akár emelt díjas hívások után gyűjtik be a pénzt.

A nem várt költség – a csalóknak bevétel – akkor keletkezik, ha ezeket a telefonszámokat visszahívják és sikeresen felépül az előfizető által kezdeményezett nemzetközi hívás.

A Yettel szakemberei azt javasolják minden mobilozónak, hogy az ismeretlen külföldi számokat ne hívják vissza, szükség esetén pedig inkább a hívó félnek egy SMS-t küldve győződjenek meg arról, hogy valós hívás volt vagy csalók célpontjává váltak.

A wangiri egyébként egy japán szó, ami jól lefesti a csalás módszertanát, a jelentése körülbelül így hangzik: csörgesd és dobd.

(Képünk illusztráció. Forrás: Shutterstock)

13:48

Gy. Németh Erzsébet ellen az „Újabb bizonyíték van az orbáni pedofilhálózat működésére!” címmel megjelent online sajtótájékoztatón közzétett állításai miatt tett feljelentést Pölöskei Gáborné, Áder János testvére. Az országgyűlés döntése alapján az eljárás során a politikusra nem vonatkozik majd a mentelmi jog.

Elkerülhetetlen az öregségi nyugdíjrendszer átalakítása. A termékenység és a halálozás is csökken, így egyre nagyobb csoport kezdi meg nyugdíjas éveit. Az azonban, hogy miként alakul a nyugdíj mértéke, a szakemberek tudását is próbára teszi.