Fontos! Ne vegye fel a telefont, ha ez a szám hívja

Észak-afrikai csalók pályáznak a gyanútlan mobilozók pénzére, az egyik hazai szolgáltató azt javasolja, ne hívjuk vissza az ismeretlen, külföldi telefonszámokat.

2023. augusztus 5., 11:44

Szerző:

Újra célkeresztbe kerültek a magyar telefontulajdonosok, ugyanis visszatértek a wangiri csalók – írta a napi.hu. A portál szerint, ha váratlanul egy tunéziai telefonszámról kapunk hívást, azaz egy +216 kezdetű telefonszámról keresnek minket és nem ismétlődik meg a hívás, akkor a tapasztalatok alapján tunéziai csalók próbálkoznak pénzszerzéssel. 

A csalók véletlenszerűen, mobilszolgáltatótól függetlenül választják ki a hívott számokat, feltételezhetően automata rendszereket használva, tömegesen indítanak hívásokat, és egy csörgés után azonnal bontják a vonalat, így kevés az esély a hívások fogadására. Abban bíznak, hogy a hívott fél visszahívja őket. A módszer lényege, hogy a csalók a nemzetközi, akár emelt díjas hívások után gyűjtik be a pénzt.

A nem várt költség – a csalóknak bevétel – akkor keletkezik, ha ezeket a telefonszámokat visszahívják és sikeresen felépül az előfizető által kezdeményezett nemzetközi hívás.

A Yettel szakemberei azt javasolják minden mobilozónak, hogy az ismeretlen külföldi számokat ne hívják vissza, szükség esetén pedig inkább a hívó félnek egy SMS-t küldve győződjenek meg arról, hogy valós hívás volt vagy csalók célpontjává váltak.

A wangiri egyébként egy japán szó, ami jól lefesti a csalás módszertanát, a jelentése körülbelül így hangzik: csörgesd és dobd.

(Képünk illusztráció. Forrás: Shutterstock)