Így próbálják átverni az OTP Bank ügyfeleit

Ismét az OTP Bank, illetve a pénzintézet ügyfelei váltak a csalók célpontjává.

2024. szeptember 25., 13:54

Szerző:

Úgy tűnik, a legnagyobb szolgáltatók ideális áldozatnak tűnnek a csalók számára, így az OTP Bank ügyfelei ismét támadásoknak vannak kitéve – figyelmeztetett a pénzintézet egy friss Facebook-bejegyzésben.

Értesüléseik szerint a kiberbűnözők rendszeresen próbálkoznak az ügyfeleik megtévesztésével, és sajnos néha sikerrel is járnak. Ezt megelőzendő közzétették, hogy mire érdemes figyelnie mindenkinek.

A csalók bevett módszerei közé tartozik az utóbbi időben, hogy titkos műveletre hivatkozva arra próbálják rávenni az ügyfeleket, hogy utalják el a számlájukon található összes pénzt egy „biztonságos” felületre. Elsősorban telefonon keresik meg a későbbi áldozatokat, akik közül sokan be is dőlnek a gyakran nagyon meggyőzőnek tűnő érveknek.

A csalók sürgetik az áldozatot, és megpróbálják összezavarni, valamint általában arra kérik, hogy senkinek ne szóljon, még a családtagoknak se. A pszichés terhelés hatására ilyenkor még könnyebben hajszolhatnak bele bárkit a rossz döntésekbe. A bank felhívta a figyelmet arra, hogy a hasonló tartalmú telefonhívások mindig legyenek nagyon gyanúsak, és mindenki kezelje fenntartásokkal, ha valaki arra kéri őket, hogy utaljanak át egy összeget egy ismeretlen számlaszámra.

A csalók nem csak telefonon keresik meg az OTP Bank ügyfeleit

Az elmúlt időszakban valóban a telefonos megkeresések a leggyakoribbak, de a kiberbűnözők más fronton is támadják az ügyfeleket. A hamis e-mailek is hatékony módszernek számítanak, és akár más bankok és szolgáltatók ügyfeleit is megkereshetik ilyen módon.

Míg a telefonhívásoknál azonnali utalást kérnek, addig a hamis e-mailek azt a célt szolgálják, hogy a bűnözők hozzáférjenek az áldozatok legérzékenyebb személyes adataihoz, köztük a banki felhasználónevekhez és jelszavakhoz. Ezekkel azonnal, de akár később is számos visszaélést követhetnek el, amelyek mindenképpen anyagi kárt okoznak az áldozatoknak.

Ma már az sem ritka, hogy a csalók egy-egy áldozatuknak személyre szóló üzeneteket küldenek az interneten fellelhető személyes információk alapján, és akár még a mesterséges intelligenciát is bevetik, hogy még hihetőbb üzenetek küldjenek.

Nagyon fontos, hogy a gyanús tartalmú üzeneteknél mindenki ellenőrizze a feladót, soha ne kattintson az abban található gyanús linkekre, és főleg ne adja meg a személyes adatait ilyen platformokon. AZ OTP Bank felhívta a figyelmet, hogy a gyanús telefonhívásokat érdemes megszakítani, a furcsa e-mailek feladóit pedig letiltani. A pénzintézet célja, hogy minél több szó essen a hasonló csalásokról, ugyanis a különböző szolgáltatók nevében történő megkeresések a csalók egyik legkedveltebb módszere manapság.

Az OTP Bank arról is tájékoztatott, hogy aki csalás áldozatává vált, illetve azt sejti, hogy kiszivároghattak a banki adatai, a lehető leghamarabb vegye fel a kapcsolatot a pénzintézettel, illetve vegye fel a kapcsolatot a hatóságokkal is. Arra biztatnak mindenkit, hogy segítsék egymást, osszanak meg minél több információt a csalók próbálkozásaival kapcsolatban, az idős hozzátartozókat pedig készítsék fel, hogy gyanakodjanak a gyanús megkeresésekkel kapcsolatban.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Facebook / OTP Bank)

 

 

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.