Ezzel az olcsó trükkel próbálják rászedni a szülőket a csalók

A csalók egyáltalán nem fogják vissza magukat, folyamatosan próbálják átverni a gyanútlan áldozatokat. 

2024. szeptember 18., 15:33

Szerző:

A legtipikusabb csalási formákat mostanra már a legtöbben ismerik, így ha ismeretlen vagy gyanús feladótól érkezik SMS, e-mail a Netflix, a Magyar Posta, a rendőrség vagy akár egy futárszolgálat nevében, akkor általában egyértelmű, hogy átverésről lehet szó. A csalók azonban nem adják fel a próbálkozást, sőt rendre újabb és újabb utakat találnak arra, hogy megszerezzék az áldozatok adatait és a pénzüket.

SMS-t küldenek 

Az egyik legújabb próbálkozás kimondottan a szülőket célozza meg, ráadásul olyan tartalommal, aminek sajnos könnyen be lehet dőlni – írja a 24.hu. A csalók ugyanis a potenciális áldozatok gyerekeinek adják ki magukat és általában a következő vagy ehhez nagyon hasonló szöveggel igyekeznek csőbe húzni a szülőket: 

Szia Anya/Apa, ez az új számom, a régi telefonom elromlott. Tudsz nekem egy üzenetet küldeni a Whatsappo-on? 

Könnyű lehet bedőlni 

Persze, ha az üzenetet egy gyermektelen személy kapja meg, akkor elég hamar kiderülhet, csalásról van szó. A kisgyermekesek is hasonló cipőben lehetnek, hiszen elég valószínűtlen, hogy a csemetéjük önállóan vásárolt volna telefont magának, ám az egyetemista, esetleg a szüleitől távolabb élő fiatalok szülei számára nem biztos, hogy egyértelmű azonnal, csalással van dolguk. 

Hamar ki lehet deríteni 

Szóval, ha fentihez hasonló üzenetet kapja SMS-ben, akkor semmiképpen se kattintson a benne található linkre, legyen mindenképpen gyanakvó. A legegyszerűbb, ha azonnal tárcsázza a gyermeke valódi számát, így rövid úton megbizonyosodhat arról, hogy valójában nem a gyermeke küldte az üzenetet. 

A rendőrség is figyelmeztet 

A rendőrség egyébként rendszeresen ad ki tájékoztatást a csalásokkal kapcsolatban, valamint abban is igyekeznek segíteni, hogyan kerülhető el, hogy valaki tényleg áldozattá váljon. Nemrég megjelent közleményükbe például kiemelték, hogy a csaló SMS-ek nagy része hibás magyarsággal íródik, valamint arra is felhívták a figyelmet, hogy a küldő száma gyakran nem magyar szolgáltatóhoz tartozik, továbbá közölték, hogy ha az SMS-ben található link hu-com-ra végződik az abszolút csalás. 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Freepik)