Szokott online vásárolni? A csalók áldozata lehet

Egyre többen számolnak be arról, hogy a csalók az online piactereket is ellepték.

2024. október 8., 18:01

Szerző:

Az interneten számos lehetőség kínálkozik a csalók számára, és sajnos ezt ki is használják minden felületen – hívta fel a figyelmet több más portál mellett a HVG is.

A közösségi médiában rengeteg csoport jött létre, ahol magánszemélyek kínálnak eladásra különböző terméket, jellemzően olyasmit, amire nekik már nincs szükségük. Ezeket a csoport tagjai láthatják, felvehetik a kapcsolatot a hirdetővel és megvásárolhatják az adott terméket. Ezen elven működnek az olyan weboldalak is, amilyen például a Jófogás.

Sokan kedvelik ezeket az oldalakat, mert egyrészt kedvező áron juthatnak hozzá bizonyos termékekhez, másrészt mert hasznosíthatják azt, amire nekik ár nincs szükségük. Csakhogy a kiberbűnözők is meglátták a potenciált ezekben az oldalakban.

A csalók így verik át az online vásárlásoknál

Több felhasználó is arról számolt be, hogy a meghirdetett termékkel kapcsolatban megkereste valaki, aki azt ígérte, hogy elutalta a termék árát, ám ahhoz, hogy ez eljusson a felhasználóhoz, rá kell kattintania egy linkre. Itt a banki adatai beírása után juthatna a pénzéhez – legalábbis a csaló vevő állítása szerint. Csakhogy valójában egy adathalász tevékenységről van szó: amint megadta a banki adatait a gyanútlan áldozat, akár az összes pénzétől megszabadíthatják a csalók.

Az sem ritka, hogy a meghirdetett tárgyak egyáltalán nem is léteznek, és amikor valaki előre átutalja a termék árát, rá kell jönnie, hogy átverték, és sosem fogja megkapni az adott terméket. Ezzel akár még baba-mama csoportokban is próbálkoznak.

A szakemberek éppen ezért felhívták a figyelmet arra, hogy a banki adatokat kizárólag a bank hivatalos felületén szabad beírni, de még ebben az esetben is ellenőrizni kell az URL-t. Azt is érdemes mindenkinek tudatosítania magában, hogy amennyiben neki fizetnek, akkor szó sem lehet olyasmiről, hogy neki kell valahol megadnia a banki adatait.

Szerencsés esetben a bank is észreveszi, ha gyanús tranzakciók történnek, és zárolja a számlát, ám erre nem lehet alapozni, így a szakemberek szerint mindenkinek körültekintőnek kell lennie az online vásárlások és eladások során is.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)