Újabb internetes csalás terjed Magyarországon, így akarják átverni az eladókat

A csalók újabb módszerrel próbálkoznak, most azokat próbálják átverni, akik az interneten szeretnék eladni a termékeiket.

2024. október 10., 16:15

Szerző:

Az internetes csalók folyamatosan próbálkoznak, újabb és újabb átverésekkel akarják megtéveszteni a gyanútlan felhasználókat. Akadnak, akik különösen azokra az emberekre specializálódtak, akik termékeket szeretnének megvásárolni valamilyen nagy online piactéren. Ám a rendőrség értesülései szerint most a termékek eladóit vették célba a csalók – írta meg a police.hu.

Ezzel a módszerrel támadnak az internetes csalók

A rendőrség rendszeresen felhívja az emberek figyelmét, hogy mindig körültekintően járjanak el, ha az interneten vásárolnak. Még manapság is vannak olyan webshopok, amelyek megkárosíthatják a vásárlókat, emellett a használt cikkeket árusító oldalakon is leselkednek veszélyek a gyanútlan vásárlókra.

Bármilyen használtcikk értékesítésénél legyen nagyon óvatos, ha a vevőt nem érdekli a termék állapota, minősége és az árból sem próbál alkudni. Ha mindenféle előzetes érdeklődés nélkül, már a leszállítást is elintézve jelentkeznek a termékért, szinte biztosan csalókkal van dolga

– olvasható a police.hu oldalán.

A rendőrség elmondása alapján egy idős veszprémi nő egy hintát szeretett volna értékesíteni egy online piactéren. Nála is egy olyan vevő jelentkezett, aki mindenféle előzetes érdeklődés nélkül közölte, hogy megvásárolta a hintát, és a leszállítást is elrendezte egy ismert csomagszállító céggel. Küldött egy e-mailt a futár nevében az eladónak, amiben egy adathalász oldalra vezető link volt. Itt az eladó a pénz fogadásához megadta bankszámla és bankkártya-adatait, illetve az ehhez tartozó azonosítókat. A csalók ezek birtokában közel 2 millió forinttal károsították meg a sértettet.

Legyen mindig körültekintő! Egy idegen által küldött linkre kattintva soha ne adja meg bankkártyájának vagy bankszámlájának adatait! Az online térben elkövetett csalások megelőzésével kapcsolatban további hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat a KiberPajzs oldalán talál

– tanácsolja az embereknek a rendőrség.

Folyton próbálkoznak a csalók

Az utóbbi időszakban igazán aktívak voltak a csalók. Számos állampolgár kapott levelet például valamelyik banktól, amiben azt kérték, frissítse az adatait, az e-mailben pedig legtöbbször egy olyan link állt, amivel egy adathalász weboldalra irányították a felhasználót.

A rendőrség korábban elárulta, melyek azok a gyanús jelek, amelyekre ajánlott figyelni. Ilyen például, ha a levél szövege rossz magyarsággal íródott, furcsa a feladója, mondjuk nem létező szervezetekre hivatkozik.

 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Shutterstock)