Ha kapott ilyen levelet a rendőrségtől, semmiképpen ne reagáljon rá

Csalók élnek vissza rendőrség nevével, gyanútlan áldozataiknak hamis idézéseket küldenek ki. 

2024. augusztus 12., 14:49

Szerző:

Fontos bejegyzést tett közzé a Facebook-oldalán a BRFK Budapesti Rendőr-főkapitányság. Bejegyzésük tanúsága szerint ugyanis csalók élnek vissza rendőrség nevével. A szélhámosok hamis idézéseket küldenek gyanútlan áldozataiknak, valószínűleg így próbálják meg megszerezni a személyes adataikat. 

Hamis idézés

A rendőrség azt írja a posztban, nagyon sok hívást kaptak azzal kapcsolatban, hogy valaki a BRFK V. kerületi Rendőrkapitányság nevében idézést küldött nekik, hogy egy meglehetőségen súlyos bűncselekmény miatt meg kellene jelenniük egy kihallgatáson. Az idézést persze nem a kapitányság küldte, a nyomtatvány pedig már első ránézésre is több sebből vérzik. Talán a legszembetűnőbb és mindenkinek jól leellenőrizhető, hogyha valaki kap egy idézést, akkor hatóság mindig konkrét személyt idéz. Névvel, születési hellyel, idővel stb.

Azaz, ha egy idézés a személyi adataink összességét tartalmazza, akkor feltehetően valóban egy hivatalos szerv kíván bennünket megszólítani. Ha bizonytalanok vagyunk, vegyük fel a kapcsolatot az idézést küldő hatósággal és győződjünk meg róla, hogy valóban ők kívánnak-e bennünket meghallgatni 

– írják, majd hozzáteszik a mellékelt idézést nem a rendőrség küldte, továbbá arra kérnek mindenkit, ha ilyen tartalmú levelet kap, arra semmiképpen reagáljon rá. A hatóság arra is felhívja a figyelmet, hogy senki ne kattintson gyanús e-mailben vagy SMS-ben kapott linkre. Továbbá kiemelik, senki ne adjuk meg a személyes adatainkat, internetes belépéseinket vagy a bankkártya adatainat. 

Nem ritka

A beidézéses trükk most nagyon népszerű lehet a csalók körében, hiszen pár hete a Tolna vármegyei rendőrség számolt be hasonlóról. A félrevezető levélek célja feltehetően az, hogy az internetes csalók ráijesszenek áldozataikra, akik annak érdekében, hogy tisztázhassák nevüket, megadják az összes személyes adatukat. A bűnözők esetleg még pénzt is megpróbálhatnak kizsarolni az alaptalanul megvádolt személyekből. 

SMS-ben is próbáloznak 

A szélhámosok SMS-ben is próbálkoznak, egy adathalász csaló valótlan befizetés kezdeményezésével, a rendőrség nevével visszaélve szerzett személyes és bankkártyaadatokat, a somogyi rendőrök Budapesten fogták el – közölte a police.hu. A kibernyomozók információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás miatt folytatnak nyomozást egy francia állampolgár ellen, akit augusztus 8-án értek tetten egy fővárosi kávézóban, amint éppen adathalász üzeneteket terjesztett.

 

Elfogták

A férfit a Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság bevetési egysége fogta el, majd vitte Kaposvárra, ahol információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntettének gyanúja miatt hallgatták ki. A 29 éves férfitól számos mobiltelefont, SIM-kártyát, valamint pénzt foglaltak le. A nyomozás jelenleg is folyik, az azonban bizonyos, hogy volt olyan nap, amikor 35 ezer adathalász üzenetet továbbított. A rendőrök a férfit bűnügyi őrizetbe vették, és kezdeményezték letartóztatását, amit a Kaposvári Járásbíróság augusztus 10-én rendelt el.

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: police.hu)